LYKKE PÅ EN ALTAN! For tre uger siden skete der noget helt fantastisk hjemme i den lille Østerbro-lejlighed, som jeg lige siden har glædet mig som et lille barn til at fortælle jer mere om. Det handler om vores lille altan, som har fået den fedeste makeover.

Vi snakker det her mikroskopiske område på kun ca. 1×5 meter, 6 etager oppe i luften  som hele sidste sommer udelukkende havde funktion som altankasseholder, yogamåttelufter og gør-det-selv-projekt-underlag. MEN som nu simpelthen er blevet stedet, hvor man drikker rødvin og spiser pizza en sen lørdag sommeraften som i går. Hvor man tager et par timers arbejde med en kop kaffe og spiser morgenmad kl 7 om morgenen på en hverdag med bagende sol. Hov, hov, hov – hvordan skete det lige??
Sådan indretter du en lille altan med bænk med låg og klap op bord

2 i 1: Altanbænk og opbevaring

Svaret er en bænk med “låg”, et klap op-bord og en skammel – også med “låg”. I og med altanen kun er lidt over en meter bred, er det ikke muligt at sidde rundt om et bord, og stole fylder for meget. Men hva’ så? Vi gik i gang med at researche, og bl.a. bænke i stil med Tagtomats inspirerede os.

Kunne man mon have en bænk langs husmuren og så et lille bord langs rækværket, sidde på bænken med en fantastisk udsigt over Østerbros tage? Søreme ja. Og ikke nok med det; I hjørnet er der også plads til en lille kvadratisk kasse/skammel, så man alt i alt kan sidde 4 mennesker på altanen og sommerhygge med både mad og drikke. Derudover er der lavet låg til både bænken og den lille kasse, så vi også kan opbevare pottemuld, drikkevarer og alt muligt andet ude på terrassen. Uden man ser det. Det er simpelthen SÅ smart
Lav dit eget altanbord til en lille altan. DIY guide

Hov vent! siddeplads til 4 …på vores lille altan?

Jeg er også imponeret over klap op-bordet. Det er blot tre brædders længde, og med et snuptag kan det løsnes, hvorefter begge bordben foldes op under bordet og klappes sammen. Bordet er så elegant, at vi endnu ikke har haft behov for at klappe det sammen, men det er smart, at man har muligheden. Med bænk og skammel kan vi sidde 4 voksne herude og endda spise en let middag.

Nu er der ikke ligefrem nogen af os herhjemme, der kan skrive tømrer på CV’et (desværre. Det kunne ellers være sejt!) Men vi har en virkelig dygtig mand i familien, som var så sød at komme og hjælpe os for et par uger siden. Han havde forberedt sig godt og gjort alle brædderne klar efter de rigtige mål inden. Herefter blev de sidste ting ellers fikset nede i gården, inden de faldt på plads på vores altan, og gjorde livet i en lille lejlighed lidt bedre. Dobbelt så godt faktisk. Det blev fejret med fiskebord og rosévin, og vi har fejret det lige siden og indtaget nærmest alle måltider herude. At få sådan en ny altan er lidt som at være forelsket. Man kan ikke tænke på andet, end bare at sidde herude og nyde det 😉

Lyst til at vide mere om, hvordan vi gjorde helt præcist? Her kommer en guide:

Altanliv og kold hvidvin på Østerbro. Computer på altanen og et klap op-altanbord med grønne planter på en sommerdag i maj

Altan DIY: altanbænk og altanbord med klap op-funktion

Alt er bygget af 115 x 25 mm trykimprægnerede terrassebrædder i fyr.

– Start med at skære det hele op på længder. Vores bænk og bord er 120 cm på de lange stykker, og endestykkerne på bænken og alle fire sider på skamlen er 40 cm lange. Bænk og skammel er samlet på en 38 x 57 trykimprægneret lægte i hvert hjørne. Højden på bænk og skammel er 3 brædder plus låg, og der er ca. 10 mm afstand mellem brædderne og til gulv, svarende til 40 cm.
Lille altankasse/bænk til opbevaring og siddeplads

Altanbænk og skammel

– Skru sidestykkerne op på hjørnestykkerne, bestående af lægtestykker, og husk at trække lægten 25 mm, svarende til bræddetykkelsen, ind fra enderne på brædderne, så endestykkerne og sidestykkerne rammer hinanden. Lad der være ca. 10 mm afstand mellem brædderne. Herefter kan du skrue endestykkerne på, så de passer med sidebrædderne.
– Bunden i bænken og skamlen er lavet af samme brædder, men det er nødvendigt at reducere det ene bræt, da der er mindre plads indvendigt. Det fraskårne stykke anvendes som støtte for bundbrædderne og fastgøres på hvert endestykke, med en lille afstand til gulvet.

– Låget på bænk og skammel er lavet af 4 brædder, to i fuld bredde og to i reduceret bredde. Låget skal have en færdig bredde på 45 cm og samles på to tværgående lægtestykker. Lægtestykkerne monteres 25 mm inde fra siderne og ca 65 mm ind fra enderne. Låget er dermed fikseret af side og endestykker.

 

altanbænk med låg og plads til masser af opbevaring

biodynamite hvidvin og hængsler. Lav dit eget altanbord

Altanbord med klap op-funktion

– Vores bord er 30 cm bredt og består af to brædder i fuld bredde og et i reduceret bredde. De 3 brædder er skruet på to tværgående 30 cm lange bræddestykker, med en indbyrdes afstand på det der svarer til bordbenslængden. Bordbenene er hængslet på de tværgående stykker og kan slåes op mellem de tværgående stykker. Benene er monteret med skyderigler i bunden, så de kan fastgøres til gulvet under brug og til de tværgående stykker, når det er klappet ned. Bordet er fastgjort til altangelænderet med to sammenskruede brædder – et på hver side af gelænderet og hængslet på det indvendige.

altanbord klap op-funktion til altanen. Med tallerkensmækkere som pynt til maden

Tid og pris

Skal man købe løsninger som disse, kan det nemt rende op i mindst 5000 kr. Vi gjorde det hele for 900 kr. i materialer, men så kommer arbejdstimerne selvfølgelig oveni, som vi var så heldige, at have én der ville hjælpe os med. Hvis du har mod på at kaste dig ud i samme projekt, så sæt en weekend af til projektet.

Du er selvfølgelig meget velkommen til at stille eventuelle spørgsmål i kommentarfeltet, og jeg skal svare så godt, jeg kan 😉

Hvad synes I om resultatet?

LÆS EVT. OGSÅ: BÆREDYGTIGE INDRETNINGSTRENDS I 2017!

Altan og skøn udsigt Østerbro. Grønne planter og udekontor

23 Comments

 1. Sikke fint! Smart med opbevaring i bænken.
  Kunne dog godt bruge flere detaljebilleder til al tekstbeskrivelsen.

  • Camilla Reply

   Tusind tak Mette. Og ja, ik? Tænk man både kan få plads til fire siddende mennesker og få alt sit ragelse opbevaret 😉 Noget specielt du godt kunne tænke dig at se mere af? Så skal jeg se, hvad jeg kan gøre!! Kh.

   • Mest der, hvor der beskrives, hvordan delene bygges/sættes sammen med de mere faglige udtryk (detaljebilleder af bænk/skammel) 🙂

 2. Så flot! Vi lagde endelig gulv på vores altan sidste år, men den trænger virkelig til noget grønt i år – så hyggligt med alle dine fine planter!

  • Camilla Reply

   Uuuh, det lyder lækkert med nyt altangulv. Vores blev også lige slebet ned i samme omgang, som det her blev sat i gang. Som at have en helt ny altan jo! Og jaaah, det gør en kæmpe forskel. Vi har endda tænkt os at få endnu flere planter derud. Kan virkelig anbefale Altaneriet på Randersgade. Men det er nok lige langt nok væk for dig 😉

 3. ciao Camilla ! the pictures are lovely the balcony is beautiful, as usual I can only understand a few words but I love your posts so much !!

  • Camilla Reply

   Thank you Ale. That makes me so happy to hear. You did see the posts in English, right? I will try to keep them coming 😉 Best Camilla.

 4. Hvor ser det bare fint ud! Kunne sagtens finde på at lave noget lignende på min lille altan her i Amsterdam, så vi kan nyde de lune sommeraftener med udsigten til de små både, der flyder forbi på kanalerne (:
  Camilla | http://Cammi.dk

  • Camilla Reply

   Taaaak skal du ha’ Camilla. Jeg er simpelthen så glad for resultatet. Ej du har en altan i Amsterdam? Det lyder altså lækkert. Jeg er jo helt vild med den by. Jeg må ind og se, om du har billeder på din blog 😉 Kh. Camilla.

 5. Kære Camilla
  Sikke en fin bænk og bord! Jeg går netop på ferie fra i morgen og har besluttet, at det må blive et af mine sommerprojekter her i de kommende uger.
  Jeg kan se, at du har sendt billeder til andre – kunne du være så sød at gøre det samme i mit tilfælde?
  Mvh. Den meget optimistiske ikke-gør-det-selv kvinde Camilla 🙂

  • Camilla Reply

   Tusind tak Camilla, og jaaah det ville da være så sejt hvis du lige fik det fikset. You can do it!;) Og ja det kan du tro. Noget specielt du gerne vil se lidt flere billeder af og til hvilken mail? Jeg smutter til Vietnam onsdag, så jeg skal nå det inden da! Kh.

   • Jeg vil rigtig gerne se bundstykket og bunden i bænken. Men kan jeg se, at du er smuttet til Vietnam – så mon ikke jeg klarer den 🙂
    Rigtig god tur – fantastisk land!

    • Camilla Reply

     Åh ja, desværre Camilla. Men skriv endelig, hvis det driller, så sender jeg noget når jeg er hjemme igen. Rigtig god fornøjelse!!!;)

 6. Mega god idé, det må jeg få min kæreste til at lave til vores lille altan 😀
  Elsker din spændende blog!

  • Camilla Reply

   Hej Sara Sophie. JA, det må du da helt sikkert. Kan han sådan nogle handy ting? Og tusind tak! Har du fulgt med længe? Kh.

 7. Hej Camilla

  Virkelig fin løsning på et meget velkendt problem. Vi er netop igang med at finde en løsning til vores altan, og jeg vil derfor høre, om det stadig er muligt med nogle supplerende billeder? Bh Maria

  • Camilla Reply

   Hej Maria, tusind tak – og hvor spændende med jeres altan. Åh desværre har jeg ikke umiddelbart billederne liggende længere, da min computer pludselig crashede ud af det blå. Men skriv endelig hvis du har supplerende spørgsmål? Så skal jeg hjælpe alt det jeg kan 😉
   Og GOD fornøjelse!!

   Kh Camilla.

 8. Jonathan G Rasmussen Reply

  Seje ting. Og flotte.
  Gomahangouts har også et par fede løsninger. Bord, tørrestativ og grillstativ.

 9. Hvordan sætter du det fast på altanen?kan du tage billedes det?

 10. Juan David Nilssen Reply

  Hej, kan jeg også få lidt flere billeder. Jeg går og overvejer at påbegyndet et ligende bænk projekt på vores altan. Tak for den blog.
  Mvh David

  Sender også en mail din tin mail adresse

 11. Marianne Juhler Reply

  Hej. Hvor smart. Hvor vil benene klappe op, når bordet lukkes sammen? Vh Marianne

Write A Comment