Den der traditionelle danske drømmekage. Gul bund – brunt fyld.. den er der godt nok mange danskere, der er glade for. Personligt har jeg aldrig været helt oppe at ringe. Måske fordi jeg foretrækker kager, der har en eller anden form for chokolade-strejf. Heldigvis er der så den mørke chokoladekage – eller den-du-ved-nok-kagen, guf-guf kagen, kaffe-kagen og hvad den ellers bliver kaldt(?) Anyway … Brun bund – brunt fyld. Chokolade og kaffe mødes i samme svampede herlighed. Den er jeg glad for!

En dag tænkte jeg, at man måtte kunne lave den i en sund udgave. Det krævede lidt øvelse og koncentration i køkkenet, mildest talt. Til gengæld resulterede det i en sindssygt god kage, som sagtens kan konkurrere med den populære sunde tunge chokoladekage – i hvert fald ifølge min mave. Usund… sådan ser den ud og sådan smager den. Men hokus pokus.. naturlige og sunde ingredienser hele vejen lyder varedeklarationen på. Og endda en pokkers masse proteinrige bønner har den i sig. Så kan man da tale om fortryllende kage-magi.

Drømmekage opskrift. Med chokolade. Sund og uden sukker og mælk. Sunde kager, sunde desserter

Sund mørk drømmekage (den-du-ved-nok kage)

Bund:
1 dåse sorte bønner
5 dadler
1 moset banan
3 æg
1 espresso-shot
2 store spsk kokosolie
2 dl mandler
1 dl hasselnødder
2 dl kokos
5 spsk kakao
1 tsk vanilje
1 tsk bagepulver
Fyld:
10 dadler
1 spsk kokosolie
3 dl kokos
1 espresso-shot
1 tsk vanilje
5 spsk kakao

Lav først to espresso-shot som du stiller til afkøling. Blend herefter bønnerne i en blender eller løghakker og tilsæt en lille smule vand, hvis den mangler væske for at røre rundt. Blend dadlerne med i samme omgang. Når bønnerne og dadlerne er blendet helt fint, hælder du massen i en skål og tilsætter banan, æg, kokosolie og espresso og rører grundigt rundt. Herefter blender du nødderne og blander dem sammen i en skål med kokosmel, kakao, vanilje og bagepulver. Når disse tørre ingredienser er rørt godt sammen, hældes de sammen med de ‘våde’, og det hele røres endnu engang godt og grundigt sammen. Til sidst fordeles massen i en smurt springform og bages ved 180 grader i 30-35 minutter eller når strikkepinds-testen er bestået.

I mellemtiden laves den lækre snaskede glasur, og her er det faktisk bare alle ingredienserne, der skal blendes godt og grundigt sammen. Put evt. kokosolie og espresso i bunden af blenderen/løghakkeren, så den har let ved at røre det rundt. Gem evt. lidt af kokosmelet, som du rører i efter blende-processen, hvis du godt kan li’ den grove kokos-konsistens, som den mørke drømmekage, den-du-ved-nok osv. er kendt for. Når kagen er færdig i ovnen og har kølet lidt af, smøres glasuren på. Og der spises – og drømmes løs …

Se også: opskrift på Sund snickerskage 

Den du ved nok kage med bær på toppen. Sund kage til fest

Følg CopenhagenByMe på Facebook

På Bloglovin’

Og på Instagram: @copenhagenbyme

13 Comments

 1. Den ser godt nok lækker ud! Den skal helt sikkert meget snart bages 🙂

  • Tak skal du ha’, Johanne! Jeg er også selv helt vild med den, så den kan virkelig anbefales. Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om den. Og det skal lige siges, at selvom du fryser den ned, er den stadig helt fantastisk!

   Kh Camilla

   • Jeg prøver den snarest muligt af – evt. på mine forældre og lader være med at fortælle noget om sundhedsaspektet, før de har smagt. Så kan den virkelig blive testet 😉 Selvom de nu normalt også godt kan lide mine sunde kreationer.
    Tak for tippet om frysningen, jeg er dog ikke sikker på, den når så langt 😉
    Ha’ en dejlig dag!

  • God plan… jeg gjorde det samme for min moster og onkel, og de opdagede heller ikke det manglende sukker, fordi den er så svampet og smagfuld. God fornøjelse 🙂

   • Så fik jeg endelig tid til at prøve den. Min mormor og mor var helt vilde med den og imponerede over indholdet 🙂 Min far knap så meget, men han kan heller ikke lide kokos, så det giver vist sig selv 😉 Tak for en dejlig opskrift!
    Mvh. Johanne

    • Hej Johanne,

     Hvor er det dejligt at høre! Fortalte du dem så hvad den indeholdt inden eller efter de havde smagt den?

     Nej, hvis man ikke er til kokos, er den her kage nok ikke helt det rette valg. Og det var så lidt. Er glad for du kunne bruge den. Nu får jeg også selv helt lyst til at bage den igen 🙂

     Kh Camilla

  • Det er dejligt at høre, Rikke. Den er virkelig også god – og vanedannende 🙂 Lad mig endelig høre hvad du synes.

 2. Christine Reply

  Mmm hvor ser den lækker ud! Den skal prøves! Er dog ikke så meget til kaffe, er der noget andet, man kan bruge i stedet for?

  • Hej Christine

   Altså jeg vil sige, at kaffen i højere grad giver fyldighed og smag til kagen, end at den som sådan smager af kaffe… Men ellers kan du sagtens udelade kaffen – eller måske tilsætte lidt ekstra chokolade eller måske endda Baileys, hvis du er til det?! 🙂

 3. Den ser bare så god ud og lyder lige så! Mums.. Den skal prøves… ikke så meget andet at sige til det 🙂 🙂

  • Det er dejligt at høre, Linda. Glæder mig til at høre, hvad du synes! Ps: Jeg sidder faktisk og spiser den lige nu i muffin-udgaven 🙂 Rigtig god weekend..

 4. Pingback: Mest populære opskrift og anmeldelse i 2014 var …. | CopenhagenByMe

Write A Comment