Raita – er det lige totalt godt eller hvad? Nu har jeg desværre ikke været i Indien, så jeg tror første gang, jeg fik fornøjelsen af at smage det, var på Spicey Kitchen på Christianshavn. Her har jeg flere gange fået en stærkt krydret (og billig) kylling i karry-ret med godt med yoghurt i dippen (Raitaen) såvel som drinken (Mango Lassien) – det dur!
Desuden var jeg i går i Dagmar og se Hundrede-fodsrejsen med fokus på indisk madkultur (og fransk), og jeg siger jer; den kan anbefales! Lang tid siden jeg har set sådan en varm, kærlig, interessant og sjov film – med mange smukke elementer. (Go for it!) Nå, men det gjorde ikke ligefrem min lyst til Raita mindre, og jeg skal helt sikkert lave den her udgave fra sidste weekend meget snart igen. Helt præcist kom den til verden sidste søndag, hvor jeg ikke havde nogen tomater liggende, men fandt inspiration i den dejlige og nyeste kogebog fra River Cottage, som udkom forrige uge; “Tre gode ting” til test fra Strandberg Publishing.
OG sørme om der ikke heri er en opskrift på Raita, hvor æble simpelthen har fejet tomaten brutalt af pinden. De tre ingredienser er dermed yoghurt, agurk og æble, og det er temmelig godt. Især hvis man som jeg i bund og grund ikke altid er så vild med tomater, men til gengæld har et æblecrush af de helt alvorlige af slagsen. Jeg havde ikke yoghurt liggende, så det blev skyr i stedet. Æblerne var syrlige i klassisk efterårsstil og godt med spidskommen gjorde det til en super smagfuld dip som tilbehør til kylling, rodfrugter og svampe. I får lige opskriften, som jeg lavede den ud fra “Tre gode ting”. Super simpelt!
Raita med et twist – og tre ingredienser
1 stort dansk æble
1/2 agurk
2 dl skyr
2 tsk spidskommen
Salt og peber
1 lille håndfuld mynte
Evt. lidt hvidløg
Start med at riste spidskommen og lad det afkøle. Skær agurken i små tern og lad den trække med lidt salt. Skær herefter æblet i tern, hak det meste af mynten (gem lidt til topping) og bland det hele sammen; agurk, æble, mynte og skyr. Stød spidskommen og kom det i blandingen sammen med salt og peber. Tilsæt evt. lidt hvidløg (jeg undgår det ofte, da jeg ikke altid bryder mig om smagen i munden bagefter, men det smager jo godt i middags-øjeblikket :))
Pynt med mynte og friskkværnet peber og servér.
Se også: Hummus (udtales humus) – den bedste opskrift!
Følg CopenhagenByMe på Facebook
Og på Instagram: @copenhagenbyme