heldal design og vaser og stager af træ for godt indeklimaskaermbillede-2018-10-28-kl-11-42-48

Naturligt indeklima eller bare et indeklima du føler dig rigtig godt tilpas i. Det er sådan rimelig altafgørende, når du tilbringer så mange timer i et rum, som du gør på et kontor . Eller for mit tilfælde – 3 ud af ugens 5 dage – på mit hjemmekontor.

Der er efterhånden laaangt fra mit gymnasieværelse i starten af 00’erne (hvor ikke engang én plante kunne overleve, og hvor gardinerne var trukket HELT ned) til mit voksenkontor i dag som selvstændig.  Jeg prøver altid at komme ud så meget, jeg kan i løbet af en arbejdsdag (gående telefonmøder, gå/løbeture i frokostpausen mm.). Derudover har det længe været vigtigt for mig at få så meget grønt og naturligt ind i mine rum som muligt. (Hvis du følger mig på Instagram, er du slet ikke i tvivl om den grønne tilbøjelighed).

heldal design sundt indeklima med planter og blomster

Langt fra Heldal til Royal Copenhagen

Jeg var derfor også rimelig meget oppe at køre, da jeg for nogle uger siden opdagede den sejeste iværksætter på Instagram: Heldal Design og de her fine, fine træprodukter i form af vaser, lysestager og olielamper. Min begejstring ledte hurtigt til en snak frem og tilbage, og så sket det. Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi blev nødt til at lave et samarbejde. Jeg kunne bare mærke med det samme, at her var en iværksætter, som skiller sig ud, som har et unikt produkt og sætter en ære i at bringe naturen (tilbage) ind i vores liv. Det vil jeg så pokkers gerne bakke op om!

Det er vildt som ens stil kan forandre sig. Fra en fascination meget polerede og pæne brands som Royal Copenhagen for 5 år siden, og så i dag hvor jeg klapper i mine hænder over vaser med revner (helt uden vandet løber ud) og lysestager med knaster. Helt ligesom træerne jo ER ude i naturen. Et lille men sikkert sortiment af lysestager, olielamper og vaser, som inviterer naturen indenfor. Så smukt synes jeg i dag. Jeg håber, jeg vil synes det for altid. 😉

LIGE NU kan du vinde olielamper og vase på min Instagram. Deltag her!

Heldals design skal hjælpe mig til et bedre indreklima. Og så tænkte jeg det kunne være sjovt i samme omgang at lave et indlæg om bedre indeklima, og hvad man ellers kan gøre. SÅ her kommer et par af de ting, jeg tænker ind:

5 tips til naturligt indeklima

Udluftning

Gennemtræk 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter lyder anbefalingen fra Bolius. På den måde fjerner du ikke bare dårlig luft, enn også skadelige partikler. Jeg er lidt kuldskær, så her om efteråret/vinteren kommer jeg slet ikke op på den frekvens, men jeg sørger da for at lufte ud i badeværelse, stue og soveværelse hver morgen og for det meste senere på dagen også. Om sommeren er det oftere. På 6. sal bliver der en god varme, så snart en lille solstråle triller forbi.

Planter og blomster

Vidste du, at planter og blomster derhjemme eller på kontoret renser luften for kemiske stoffer – og ilter rummet? Det er der skrevet en hel bog om, som hedder Luftrensende stueplanter – 50 nemme planter til hjemmet og kontoret” .  Jeg sidder faktisk i skrivende stund og overvejer, om jeg skal købe den bog. Planter som Aloe Vera og lavendel har en god effekt, men nu får jeg lyst til at kende til alle 50. I mellemtiden sørger jeg for at udstyre mit hjem med masser af planter og en frisk buket blomster til den nye trævase. Jeg ville gerne købe en buket til mig selv hver uge som en ugentlig selvforkælelse, men indimellem kommer jeg fra det. Denne buket fik jeg fra nogle søde familiemedlemmer, som var på besøg for et par uger siden.

naturligt indeklima på hjemmekontor et med bæredygtige vaser og stager fra Heldal Design

Olielamper og soyalys frem for stearin 

Store stearinlys-sæson er nu for alvor sat i gang, og som lys-hungrende skandinaver har jeg et lettere afhængighedsforhold til de fine flammer både på skrivebordet og andre steder i lejligheden. Det er som om arbejdsdagen lige bliver dét rarere, når lysene tændes, mens kaffen brygges. Jeg er siden sidste år blevet meget opmærksom på at bruge levende lys med så få skadelige partikler som muligt. Bolius har lavet denne fine oversigt over gode alternativer til stearinlyset og foreslår følgende som sundere alternativer:
Elektriske lys (naturligvis), soyalys ( 80 % færre partikler end et fyrfadslys af ren stearin. Soya er også brugt til mange duftlys, som dog er mere forurenende end dem uden duft), olielamper med vegetabilsk olie (Teknologisk Institut er kommet frem til, at olielampen med vegetabilsk palmeolie afgiver hele 435 gange færre partikler end et almindeligt fyrfadslys af stearin, fyrfadslys af vegetabilsk palmeolie og paraffinlys (afgiver mange flere partikler end lysene af den vegetabilske olie, men er bedre end stearin.

Jeg synes elektriske lys er så hyggelige til lyskæder ude og inde, men som erstatning for de levende lys, som vi kender dem, er jeg endnu ikke helt overbevist, så denne vinter vil jeg hengive mig til de nye olielamper og soyalys.

*Pssst. Palmeolie er omdiskuteret, fordi det hænder at man udrydder regnskov for at kunne dyrke palmetræer. Så vær opmærksom på, hvor det olie, du bruger, kommer fra.

Rengøringsmidler uden kemikalier

På meget lidt plads som herhjemme, hvor der kun er 56 kvadratmeter at boltre sig på, kan selv valg af rengøringsmidler gøre en forskel for indeklimaet. Og det kan det jo også på 200 kvm! Jeg synes, det er vildt svært at finde rengøringsmidler uden for mange kemikalier, som ikke er neonfarvet både i væsken og på emballagen (HVAD sker der for farven på glasrens??) Jeg er ret glad for det danske mærke Humdakin, men det er desværre kun i “specialbutikker” (lige nu), og jeg er ret impulsiv, når det kommer til indkøb af rengøringsmidler – det er noget, der skal ordnes hurtigst muligt og findes i supermarkedet. Men supermarkedernes udvalg er ret dårligt, synes jeg. Hvad plejer du at købe?

Tør vasketøjet ude

Uuuuh, hvem der bare havde muligheden for at stille vasketøj udenfor eller bare på altanen. Det er vores ellers elskede altaner simpelthen for små til. Til gengæld har vi et vaskerum, hvor vi så vidt muligt forsøger at tørre tøjet, så det ikke bliver for klamt i lejligheden. På de dage hvor der ikke er plads, kommer det dog med ovenpå, og så sørger vi for at gå all in på udluftningen samtidig i det rum, tøjet er. Man anbefaler badeværelset til at tørre tøj, hvis det endelig skal være. Men vores er for småt, så det bliver stuen i stedet.

Hvad hjælper ellers til et bedre indeklima? Del egentlig din viden og erfaringer i kommentarfeltet så vi kan hjælpe hinanden!

Læs også: 6 gode vaner til Instagram – dagligt!

hjemmekontor og heldal designs olielamper og vase

1 Comment

  1. Jeg elsker puderne. Jeg kan godt lide ideen om træprodukter, om det er vaser eller lysestager. Fortsæt med at dele sådanne ideer.

Write A Comment