Repost eller rettere “at reposte (andres billeder)” er meget populært på Instagram. Forståeligt nok. For brugerdrevet indhold (også kaldet UGC) er bare mere troværdigt. Og så er det samtidig den mest effektive måde at få lækkert content på din profil, uden at du selv behøver gøre noget som helst. Udover at hente en repost app og trykke “del”.

Men det kræver lidt mere end som så. Der er stadig alt for mange, der reposter helt forkert og på en måde, der på ingen måde er fair over for fotografen/indholdsskaberen.

Visit Copenhagens kæmpe succes med repost

Mange store profiler er brudt igennem på Instagram netop ved at reposte andres billeder. Se bare på Visit Copenhagen, som var en frontløber på området, og på kort tid fik banket en mega succesfuld profil op – blot ved at reposte dedikerede københavners hverdagsbilleder. Det blev hurtigt en af de største profiler i landet, og i dag er der hele 305.419 billeder under hashtagget #visitcopenhagen. Her i 2018 er repost en strategi, som mange har succes med. Men men MEN vil du følge den – så gør det med stil!

Jeg har i mange år siddet på virksomhedssiden og indimellem spurgt folk om lov til at reposte billeder, men jeg er også den part, som af virksomheder bliver spurgt om lov – og tit bliver repostet, uden jeg er blevet spurgt om lov. Det er jeg træt af. Både på mine og andre indholdsskaberes vegne.

På baggrund af dette har jeg lavet min egen “Instagram takt og tone”;

5 tips til repost med (god!) stil på Instagram:

 1. Download app

  Download appen “Repost”. For lidt ekstra småmønter kan du fjerne kontonavnet nede i hjørnet. Det er god stil over for ophavsmanden at beholde det på, men det ser ikke så æstetisk pænt ud. Lav tydelig(!) kredit i teksten i stedet. (Mere om det længere nede).

 2. Spørg om lov

  Spørg ejermanden til det billede, du finder interessant, om du må reposte på en venlig måde. Allerhelst i en direkte besked, så du altid har det på skrift, hvis f.eks. billedet bliver slettet i feedet. Der er stadig rigtig mange, der reposter uden at spørge om lov, og det er altså direkte tyveri. Det bedste eksempel, jeg har set på repost med go’ skik er Air Bnb, som har udformet deciderede “UCG vilkår” for repost, som man, som ophavsmand til billedet, skal give samtykke til, inden de reposter.  Bonusinfo; Hele 80% af Air BnBs indhold er brugergenereret.

 3. Vær personlig og empatisk i din henvendelse

  Sæt dig ind i, hvad profilen står for og sørg for, at det, du har tænkt dig at bruge billedet til på din profil, ikke er i strid med ejermandens værdier. Sig også pænt tak, når du har fået lov. Det er det mindste, man kan give til gengæld.

 4. Repost via appen

  “Kopier link” til det billede, du gerne vil reposte, gå ind i appen og repost billedet derfra.

 5. Skriv din tekst og tag

  Sidste og vigtigste step; Skriv din tekst og sørg for at tagge fotografen allerhelst i 1. linje(!), gerne i 2. linje og 3. linje, hvis intet andet kan lade sig gøre. Men herefter bliver det kritisk. Virkelig kritisk! Jeg kan blive så forarget, når virksomheder skriver de længste tekster og så til allersidst nævner fotografen. Det er fuldstændig no go – og ikke fair! Endnu mindre når det bliver brugt meget kommercielt.
  At tagge efter en masse hashtags er også bare helt forkert. Faktisk kan det se ud som om, at man prøver at skjule, at det rent faktisk er dig selv, der har taget billedet. Og det virker ikke bare som tyveri, men tyveri i ond tro.
  Fotografen/kunstneren skal ALTID i centrum. Det er ham/hende, der har brugt flere timer på at få ideen til det gode billede, style, tage det og herefter redigere det.
  Tag også fotografen i selve billedet. Så er det helt tydeligt, at du kender din kilde – og krediterer den, som han/hun fortjener.

repost instagram

Fremtidens repost

Det ville ikke undre mig, hvis vi i Danmark fremover ser flere fotografer/ophavsmænd, som kræver en ydelse for deres repost-tjeneste. Det synes jeg ikke er en dum idé, og jeg ved, at det er noget, man begynder at gøre mere i fx. Sverige. Så vær ikke bleg for at kræve penge for at få dit billede repostet  – og forvent som virksomhed at du kan få dette svar tilbage, når du gerne vil reposte andres billeder.

De gode billeder er og bliver meget værd. Og vi skal finde en måde, hvorpå kreative, indholdsskabere kan tjene penge på det enorme arbejde, der i dag laves og deles. Helt gratis!

Hvad synes du om repost på Instagram?

Og skal vi holde kontakt på Instagram? Find mig her! 😉

Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev her:


LÆS OGSÅ: 3 NYHEDER PÅ INSTAGRAM; HASHTAGS, SKRIFTTYPER OG HØJDEPUNKTER

6 Comments

 1. Kanon indlæg!
  Respekt på de sociale medier er det allervigtigste, for så kan vi alle være der i tryghed og nyde godt af egne og andres indlæg .m.m.

  • Camilla Reply

   Tusind tak! Det betyder rigtig meget at læse, at det gav værdi! Og ja, det er det nemlig. I disse år er der virkelig brug for at tale om digital dannelse. Vi burde faktisk alle få et lille kursus i det, så vi opfører os online, som vi gør i det virkelige liv. Indimellem går der bare fuldstændig junglelov i den. Så dumt!
   Tak for kommentaren – og rigtig god aften + snart weekend!;)

   Kh Camilla.

 2. Charlotte Reply

  God gennemgang. Du mangler måske at fortælle, hvordan man gør, hvis andre kopiere ens billeder. Jeg har fået stjålet en 2 billeder fra min Insta af mange firmaer, og her hjalp https://not-allowed.dk mig med at få kompensation. Det var nemt, de står for det hele, jeg skal bare sende sagerne til dem

  • Camilla Reply

   Hej Charlotte,

   Tak for din kommentar og feedback. Det var da en rigtig god idé lige at tilføje. Jeg er selv medlem af Journalistforbundet, og de kan køre mine sager, hvis det sker. Er det på din egen Instagram, du har oplevet at få kopieret billeder? Jeg har hørt om Not Allowed flere gange, men også en del blandet oplevelser med servicen. Men du har været glad for den?!

   /Camilla

 3. Hej
  Der er flere apps til reposts af Instagram. Hvilken bruger du?
  Vh Vilde

Write A Comment