Ingen tur til Indonesien uden Nasi goreng! Selvom jeg var ret opsat på at prøve trendy vegetarisk og vegansk mad, mens jeg var på Bali og Gili i december / januar, så ville jeg selvfølgelig også prøve nogle af de klassiske indonesiske retter. Og så er nasi goreng jo ikke til at komme udenom. Egentlig er retten temmelig simpel; ris blandet med grøntsager, æg, kød til dem der foretrækker det, og en masse smag, herunder sambal oelek. Og netop indonesernes forhold til “sambal” synes jeg er meget fascinerende. Alle har deres egen favorit opskrift, chili-styrke og familietradition, når det kommer til sambal. Man kan vel sige, at sambal er for indonesere, hvad sangria er for spaniere. Hehe!

Jeg kunne godt tænke mig at kaste mig ud i min egen hjemmelavede sambal en dag, men indtil da, holder jeg mig til den, man køber færdigt i supermarkedet. Det er altså så nemt. Min opskrift er en smule anderledes, end den jeg fik på Bali. Den er lavet på sorte ris og indeholder bl.a. porrer samt lidt ekstra toppings i form af cashewnødder.

Jeg bestilte den altid med tofu på Bali, og det indeholder min hjemmelavede variant også. Kan i øvrigt anbefale den økologiske tofu fra Oriental chef, hvis du, som jeg, er til en fast konsistens, som ikke smuldrer for let. Perfekt stop spild af mad-opskrift. Du kan sagtens undvære nogle af grøntsagerne – eller udskifte med det du lige har liggende.

nasi goreng indonesisk risret

Nasi goreng; lækker indonesisk risret

4-5 dl ris
3 porrer
1 løg
3 fed hvidløg
1 broccoli
1/3 rødkål eller spidskål
1 pakke øko tofu
2 tsk sambal oelek
1 dl tomatpuré
2 æg

Toppings
Koriander
Ristede cashewnødder eller sesamfrø
Frisk chili

1. Start med at koge risen efter anvist på pakken (hvis du ikke har rester fra dagen inden)
2. Skær porrer i ringe, hak løg og hvidløg fint.
3. Del broccoli i buketter og hak stilken i mindre stykker. Skær kål i tynde, fine skiver og skær tofuen i tern.
4. Kom godt med kokos- eller olivenolie på en tykbundet gryde eller wok og steg først løg, porrer og hvidløg i et par minutter. Tilsæt herefter de resterende grøntsager og steg med i et par minutter, inden du tilsætter tofu.
5. Tilsæt sambal oelek og tomatpuré og rør godt rundt.
6. Slå æg ud i en skål og rør blomme og hvide godt sammen. Kom æg ned i din gryde/wok og rør hurtigt rundt, så det fordeler sig godt i grøntsagsblandingen. Tilsæt til sidst ris og steg det hele i 3-4 minutter.

Servér din nasi goreng i store skåle og top med koriander, ristede cashewnødder og frisk chili.

NB. du kan også lave ægget som en omelet eller spejlæg og tilsætte som topping i stedet for at røre det med rundt.

Læs også: Lokal shopping på Bali / Gili

Følg også daglige glimt fra copenhagenbyme på Instagram: @copenhagenbyme

nasi goreng opskrift

Write A Comment