Madspild er et ord vi ikke kan høre for mange gange her i juledagene. Nuvel, det er måske ikke ligefrem fordi, vi jubler og danser over at skulle lade ordet rutsche på tungen eller frydes over at udtale. Men jeg synes, det er drønvigtigt at tænke over, hvordan vi hvert år kan bidrage til mindre af slagsen. Og det skal dette indlæg derfor handle om.

Dagens indlæg er en del af Sustain Dailys julekalender i 24 afsnit, som igen i år løber af stablen som inspiration til en grønnere jul. Og søreme om jeg ikke – også igen i år – har fået lov til at åbne låge nr. 22 i julestafetten.  Nr. 22 MÅ jo bare være sådan en låge, hvor der står “mindre madspild” bagved, ik? og derfor vil jeg i dag dele mit bedste trick til at stoppe madspild. Med et uddrag fra min kogebog; Vidunderlige Vafler;

Madspild? Ikke med vaffelmagi!

“Alle rester i hele verden kan trylles om til vafler! Skrev jeg lige det? Det lyder usandsynligt, men jeg har faktisk endnu ikke haft en madvare mellem hænderne, der ikke kunne blive til en vaffel eller indgå som en del af en vaffelret.

I denne bog vil du se en masse eksempler på trylleri med rester, som spænder bredt; lige fra overskydende nudler fra en wokret til det kedelige halve blomkålshoved, som ligger nederst i køleskabet og leger umulig. Hvorfor ikke forvandle det til en frisk ramenburger eller smagfuld pizza? Vi kunne passende kalde det vaffelmagi.

Der er selvfølgelig basale indkøbsvaner, der skal være styr på, hvis madspild skal mindskes. Det handler bl.a. om at finde en rutine, hvor man putter de rigtige ting i kurven (og i rette mængder) og dermed undgår at brænde inde med for mange ubrugte råvarer. Fokusér f.eks. altid på 5-10 basisvarer, som ikke for hurtigt bliver for gamle, og som kan bruges i alverdens sammenhænge.

madspild i julen

SE OGSÅ: VEGETARISK JULESALAT MED DEN LÆKRESTE OLIVENOLIE

De gyldne basisvarer

Mine gyldne basisvarer er: kikærter (eller bønner), æg, kål, løg, nøddesmør, gulerødder (eller squash), pesto, kerner, æbler og mel. Så har jeg i hvert fald altid til mindst én vaffel (salt og sød) samt en slags topping i form af hummus eller nøddesmør og æbler.

Når først du har tryllet alle dine rester om til vafler, så kan de bruges i alle de sammenhænge, hvor du normalt bruger brød; til morgenmad, madpakker, aftensmad, som tilbehør, til aftenkaffen. Ja, du kan endda fryse vaflerne ned, tage dem op efter behov, og søreme om de ikke efter blot en enkelt tur i brødristeren er tøet op, sprøde og klar til at spise! Det er simpelthen sådan en enorm tilfredsstillelse at få brugt alle rester og tilmed forvandle dem til en ny ret, som på ingen måde er trist og kedelig, men er en helt anden type måltid. Rester har sjældent været sjovere!”

I år håber jeg i øvrigt at kunne lave burgerbollevafler af det overskydende rødkål samt klatkagevafler af risengrøden.

Og nu er det din tur; Hvad er dit bedste tips til at undgå madspild i julen?

2 Comments

    • Camilla Reply

      Haha. Tak Maja! Og jaaaah. Rødkål gør det fantastisk!;) Jeg ville egentlig have lavet julevafler, men tiden løb fra mig ;o/ ;o) Rigtig god jul! Kh C.

Write A Comment