deleøkonomiske apps

skaermbillede-2017-12-09-kl-14-51-38

Deleøkonomi er vejen frem! Og det er et koncept, der har optaget mig i noget tid efterhånden. Det startede, da jeg var studerende og i praktik på Christiansborg (og ideen til denne blog i øvrigt blev født). Jeg arbejdede blandt andet med fødevarepolitik og blev optaget af miljøspørgsmål. Senere blev jeg frivillig for daværende formand for Miljøudvalget Lone Loklindt, som ved imponerende meget om genanvendelse og cirkulær økonomi. Så startede jeg med at arbejde for Yelp, som også hører til deleøkonomi-grenen, da det her handler om at dele noget (oplevelser og erfaringer) med andre (ofte fremmede).

Der er  ifølge denne definition tale om deleøkonomi, når man kan låne, købe, bytte, udleje og sælge (brugte) varer og tjenester til hinanden igennem internetbaserede platforme som eksempelvis mobil-apps. Her kommer mine  5 favorit deleøkonomiske apps af de lidt mere nicheprægede  af slagsen  (fordi Yelp og Air BnB kender vi allerede efterhånden, ik? 😉 )

Deleøkonomi? Her er 5 apps du bør kende!

Tradono

“Shop secondhand på din mobil”. Hvis det ikke er et motto, der er til at forstå, så ved jeg ikke? Tradono er et stort loppemarked på en app. Så behøver man ikke gå København tynd hver lørdag og søndag – og ofte forgæves fordi alt loppeguldet var revet væk for længst (selvom det nu også kan have sin charme ;)) Jeg har kun haft appen i kort tid og hverken solgt eller købt noget endnu, men det kommer jeg helt sikkert til. Det er et meget inspirerende univers.

Snappcar

Delebil og deleøkonomi FTW! Som tidligere nævnt bl.a. her, har jeg brugt Snappcar længe med stor begejstring – også inden jeg begyndte at samarbejde med dem (da navnet var minbildinbil.dk). Det er så smart, at man kan leje en bil tæt på, der hvor man bor, tjekke ind og ud via appen og så bare køre ud i det blå. På weekendtur, familiebesøg eller byggemarkeder og IKEA, som jeg kan forstå at mange mangler en bil til. OG man kan selv bestemme farten, skal ikke have andre med i bilen mm.  Vi plejer at tage tog hjem på juleferie, men i år overvejer jeg at gøre en undtagelse og leje gennem Snappcar. Vi skal nemlig besøge familie, som bor langt fra stationer mm. Og så er det altså bare rart!

Snappcar delebil og kanelsnegl

Donkey Republic

Vi bliver i dele-transportgenren. For Donkey Republic er Snapcar – for cykler! Et koncept jeg længe overvejede at starte. Indtil jeg fandt ud af, at det allerede fandtes, haha. Klassisk. Det der er ekstra smart ved servicen er at man kan låse cyklen op via Bluetooth og dermed leje cykler 24 timer i døgnet. Donkey Republic findes i øvrigt i en masse andre lande også – nærmest over hele Europa, så det er godt at have in mente, når man rejser og vil leje cykel, hvilket jeg personligt altid vil.

Too Good To Go 

Appen der gør det muligt at købe rester af mad på cafeer og restauranter efter lukketid.  Fordi det mad, man kan købe gennem denne app, går under betegnelsen “overskudsmad” hører den også hjemme i deleøkonomi-kategorien. Jeg synes oplevelserne med TGTG kan svinge en smule. F.eks. synes jeg det er lidt ærgerligt, når der eksempelvis står “en box med blandet salat”, og man så får udleveret  en omgang pastaskruer med lidt marinade.
Når det så er sagt, er ideen bag genial, så det basker. Og madspild er og bliver bare så dælens vigtigt at udrydde!

Ta’ det

“Ta’ det – gratis ting nær dig” er den fulde beskrivelse i app store. Og det er jo bare en titel, der er til at forstå! Kender I det, når man har ryddet op derhjemme, kasseret en masse ting og nu ikke aner hvad man skal stille  op med det? Til tøj er der containere  fra Røde Kors. Men skåle, glas, kander, piskeris mm. Hvad med det? Jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at smide færdige produkter i glascontainer eller  i storskrald. Spild af ressourcer. Svaret? Ta’ det. Appen hvor du kan gøre dit “skrald” til andres guld. Og på den anden side, også finde andres skrald – og gratis ting i nærheden af dig.

Andre lækre deleøkonomiske apps, som du elsker at bruge?

Del dem endelig i kommentarfeltet, så jeg kan komme i gang med at downloade  nye  guldklumper.

deleoekonomi: Snappcar, Donkey Republic, Ta det, Tradono,

Læs også: 18 apps som giver succes på Instagram

————————————————————————————————————————————————————

Ps. Vidste du at jeg har lavet en lukket Facebook-gruppe for dig der vil leve mere bæredygtigtDu kan være med lige her!

Følg også med på Facebook, på Instagram: @copenhagenbyme og på Bloglovin’.

6 Comments

  • Camilla Reply

   Velbekomme Kristina. Dejligt at høre! Jeg kan evt. lave en opfølgning med flere apps på et senere tidspunkt! Kh C.

  • Camilla Reply

   Jeg er aldrig kommet ordentligt i gang med YourLocal. Synes du den er bedre end TGTG? Og tak for i går!;)

 1. Ebbe Kusk Nygaard Reply

  Kender I nogen apps, der fordrer deleøkonomi i en boligforening? En app, hvor man kan skrive ind, hvem der har en stige, en hækkeklipper eller lign? 🙂

  • Camilla Reply

   Hej Ebbe, nej desværre! Håber du finder ud af det:)

   Bh Camilla.

Write A Comment