Snart 4,5 år med min egen 2-værelses lejlighed som både domicil og hjemmekontor? WOW! Hvis jeg indregner min tid som studerende (ikke mindst specialet. Åh gud!) kan jeg godt få en lille smule røde knopper ved tanken. Så skal vi ikke lige lade være med det?

Javel, jeg har tilbragt ufatteligt meget tid på Københavns cafeer, og jeg har også i et godt stykke tid haft fast gang i kontorfællesskabet Bageriet på Nørrebro, da jeg arbejdede for Yelp. Så det er først nu, hvor jeg er blevet “ægte selvstændig”, at jeg arbejder sådan helt rigtigt hjemmefra. Jeg vil dog alligevel mene, at de værste børnesygdomme ER ved at være udryddet, og at jeg har prøvet alt hvad der er muligt – og ikke muligt – på et hjemmekontor. Faktisk har jeg trænet min selvdisciplin så godt, at den burde testes i en olympisk disciplin.

Jeg er 99% sikker på, vi i fremtiden vil se flere og flere der arbejder hjemmefra – eller i hvert fald langt mere fleksibelt end den klassiske 8-16 form. Og jeg tænkte, at jeg lige ville dele, hvad jeg ser som udfordringer, men også og tips og tricks til at overkomme udfordringerne ved hjemmekontor – og vende dem til muligheder.

blomster og hjemmekontor. Arbejde hjemmefra i sin egen stue med hortensia og hygge

15 fordele og ulemper ved at arbejde på hjemmekontor

Er jeg på arbejde eller holder jeg fri?

Det er nemt nok. Jeg starter bare kl. 8 og så…. Jaja det lyder altsammen meget godt. Lige indtil jeg indser, at mit spisebord også er skrivebord. Nå, men i det mindste står computeren, kalender, notesblok og den tomme kaffekop  ikke stadig på bordet, når vi skal spise.  Eller?

Træning i tide og utide

Det har taget mig lidt tid at få det med træning til at gå op i en højere enhed, men i dag synes jeg det fungerer ok godt. Ikke mindst om sommeren, når det gode vejr lokker. Jeg ville egentlig allerhelst starte dagen med en kort løbetur eller hurtige yogaøvelser, så jeg ikke går direkte fra seng til køkken (morgenmad)  og kaffe og computer, men det er altså ikke altid, at motivationen for træning vågner op sammen med mig. Til gengæld kan den komme et sted mellem de første krydser på to-do listen, og det er altså mega fedt at gå eller løbe en tur og så komme tilbage med energi til resten af listen. Og apropos den;

The Happiness Planner og notesblok fra Notem Studio
The Happiness Planner og notesblok fra Notem Studio

TO DO LISTE(R)

De er jo bare totalt livsnødvendige, hvis du skal overleve på hjemmekontoret med tilfredsheds-barometret i top. Du har ALLE muligheder i verden, og kun du bestemmer hvilken vej det skal gå. Uden to do lister og en plan fra start til slut, så kan man virkelig komme ud på mange sideveje, som bare resulterer i overarbejde og stress. Derfor: to do-lister. Udført i prioriteret rækkefølge og prøv at holde det til 5-6 vigtige gøremål, så du ikke gør det urealistisk og uoverskueligt for dig selv.

Når Andre ser (liiiiidt for mange) fordele ved din arbejdsform

“Jamen vi kan eventuelt mødes til morgenmad kl. 9. Jeg har fri på mandag”.

Hvordan forklarer man venner og familie, at bare fordi man arbejder hjemmefra, kan man altså ikke bare altid lige spise brunch i tide og utide?  Jeg lærte, efter en del gange med arbejde til alt for langt ud på aftenen, at sige nej! Og foreslå at mødes til en hurtig frokost eller om aftenen / tidligt om morgenen eller i weekenden, som alle andre gør.

“Fælles” kontor for en dag

Du kender helt sikkert en (anden) selvstændig/iværksætter, der har hjemmekontor. Ikke sandt? Jeg er i hvert flad yderst priviligeret på det punkt og har så mange kreative i mit netværk, som altid er klar på sparring og en kop kaffe. Senest har jeg lavet en fin aftale med Maria, hvor vi hver onsdag sidder hjemme ved en af os og arbejder. Det betyder at man hver uge bliver forkælet med hjemmelavet frokost og får frisk sparring og måske nye ideer til projekter  på tværs.

Hjemmekontor som selvstændig
Fælleskontor hos Maria i Vanløse

Fingrene væk fra opvaskemaskinen!

Øh. Med mindre det fungerer som en slags frokostpause, hvor du har brug for at lave noget andet. (Her køber jeg f.eks. også ofte ind). Et meget rutinepræget telefonopkald kan også godt føre til lettere multitasking foran den elektriske opvaskebørste, men det skal være undtagelsen snarere end reglen! Af samme grund er det også nødvendigt at rydde op, når man har fri, så det ikke giver stress i arbejdstimerne.

Joggingbukser = NO go!

“Næh. Har du taget din festkjole på til ære for dig selv?” Sagde ingen nogensinde. Eller i hvert fald meget sjældent!
Jaja, det kan jo ske et par gange om ugen måneden, at man ikke lige trækker i de der nye stramme jeans, den flotte skjorte med blondeærmer og de der funklende, lange og snoede øreringe. Men det er ofte i forbindelse med et møde inde i byen. Men joggingbukser er altså no go – AF med dem! (Og alligevel kommer du til at sidde i dem, bare vent!;))

Café-afveksling

Det er ikke alle, der kan arbejde fra en café eller andre offentlige steder, men for mig fungerer det fremagende. Lyd og summen er ingen hindring. Tværtimod så tror jeg faktisk, jeg arbejder bedre i lettere larm end komplet stilhed, og jeg føler jeg får selskab og motivation – uden at tale med nogen. Men der er forskel på gode arbejdscafeer. Find et par af mine favoritter her. Jeg laver snart en ny version med fokus på gode arbejdsforhold og lækker og sund frokost.

salat fra smag. Take Away på Østerbro

Mad foran computeren

Det er og bliver klart min dårligste kontorvane! Jeg elsker jo mad (surprise) og bruger gerne tid på en god frokostordning til mig selv. Men når bjerget (som det ofte ender med) af lækkerier bare bliver spist, mens det i virkeligheden er mails og fakturaer, man sluger råt, så kan det jo være det samme.  Det mest ærgerlige er, at jeg synes, det er SÅ hyggeligt at spise foran computeren. Men hallo. Det går jo ikke! Løsning: hurtige frokostaftaler (god motion, luft og energi), en hyggelig bog som selskab eller når vejret er til det; en frokostpause i det fri.

For lange arbejdsdage

8-16 eller 9-17 sagde du? Øh, det er så nærmest ikke en form jeg længere kender til. Og der er altså ikke nogen som lige råber; “NU STOPPER DU OG TAGER HJEM!” Så sæt en alarm. Fortæl dig selv at i morgen er der endnu en dag. Og når punkterne på to do-listen er nået, så har du jo faktisk fri! Og hvis de ikke er nået, så skriv en ny to do-liste med det samme til dagen efter, så du ikke får stress over det, du ikke nåede.

Lange kontorsnakke som pludselig tager overhånd

….Dem slipper man for som selvstændig. Selvom boligannoncerne på Facebook, æstetikken på Instagram og Twitter-diskussionerne kan snøre én væk fra fokus (én af de store ulemper ved at arbejde med og på sociale medier), så kan man let få ting fra hånden i eget selskab. I hvert fald på dage hvor energi og humør er på toppen. Man bestemmer selv, hvad man lukker ud og ind og kan arbejde intenst – uden pludselige afbrydelser eller referat fra kollegaens katastrofale weekend, hvor katten ikke ville spise, svigermor var på besøg eller den der film, man alligevel ikke havde tænkt sig at se i biografen, viste sig at være mega dårlig.

Men ja. Kollegialt selskab er jo også bare ofte herligt. Så de kære kontorsnakke kan være både en fordel og ulempe.

Hvem holder mig opdateret? 

Nye tracks, serier, politiske aftaler og skandaler, mordgåder og alverdens vigtig viden og/eller ligegyldig info. Jeg abonnerer som tidligere nævnt på nyhedsmediet Zetland og tvinger mig selv til opdateringer herinde dagligt. Derudover abonnerer jeg på alverdens nyhedsbreve, så jeg får en masse ny viden om især sociale medier og værktøjer direkte i min indbakke. Men gossip- og underholdningsfronten er til tider virkelig sløj. Jeg er lidt en hulemand, når jeg møder andre og snakken falder på Christoffer, Medina og alle de andre kendisser. Hvis det bliver helt slemt, kan man jo tage en tur forbi Realityportalen.dk mm.

De smukkeste blomster om efteråret er hortensia

Personalegoder?

Det er jo sådan nogen, du bliver nødt til at give dig selv, nu hvor ingen andre gør det.  F.eks. med lækkert kontorudstyr, smukke notesbøger, to do-lister og kalendre samt godt teknisk udstyr er  den bedste MUS-samtale. Og hey, en flot buket blomster. Det har de jo også på så mange andre kontorer, ik’?

FLEKSIBILITET! 

Selvom man om selvstændig måske ikke altid kan (/bør) rende til brunchaftaler i tide og utide, så er fleksibiliteten ved arbejdsformen en fordel, som kan opveje virkelig mange ulemper! Som jeg skriver, har jeg fundet en lækker rytme når det kommer til træning, indkøb og effektiv arbejdsindsats, men det er også en kæmpe frihed at kunne tænke; Skulle jeg lige arbejde i Nordjylland, Sverige eller Caribien i næste uge? Bare tanken, at man KAN det, er så fantastisk. Ligesom man efter en hård deadline kan holde fri på en mandag eller i tidsrummet 11-13, hvor man måske ikke er så effektiv som fra kl. 17-18.

Skal “vi” ikke lige fejre det? Med mig selv? 

Et punkt som jeg har indtryk af at mange selvstændige er dårlige til; at fejre sine sejre! Der er jo altid et nyt projekt der skal løses, og den der målstreg føles så langt væk. Men sådan er det jo også for store virksomheder.  Og hvor har jeg tit siddet eller stået sådan lidt øh-agtig, når der er sket noget rigtig fedt, som jeg ikke anede, hvad jeg skulle stille op med. Senest i denne uge hvor jeg for første gang stod med min kogebog i hånden. Mega glad uden at vide hvad jeg skulle stille op med den. Og så gik jeg bare hjem og arbejde videre!;)

Det skal jeg blive bedre til – og det skal alle andre selvstændige uden tvivl også!

Hvad ser du som hjemmekontorets fordele – og ulemper?

Læs også: 10 nye daglige rutiner efter ferien (…og hvordan det så i virkeligheden kan gå..)

kaffe, kalender B&O og madaffald af copenhagenbyme

Write A Comment