Okay, lige på og hårdt. HVORFOR spiser vi ikke op? Spiser den mad vi selv har taget, f.eks. i buffeter? Jeg forstår det simpelthen ikke!

Det går (lidt) fremad når det kommer til mindre madspild i verden. Danmark fører godt an på rollemodelskontoen og vi har reduceret spild med 25% på 5 år. Andre lande bliver mere og opmærksomme, og vi har nu geniale sange som den her.

Og så lander man all inclusive buffeter i (eksempelvis) Portugal og bliver vidne til det her;

madspild all inclusive hotel

Er det ikke vildt? Nærmest urørte tallerkner og fade i midten med ekstra mad. Efterladte skeer og gafler “in action”. Det ligner, at hele familien bare lige er ude og ordne noget og så kommer tilbage. Men næh nej. Vi sad der i en times tid, og de vendte aldrig tilbage. Jeg sad og bildte mig selv ind, at der nok var opstået en akut situation eller de var ved at komme for sent til noget, men jeg var på ingen måde overbevist.

DJÆVELSKE BUFFETER I HELE VERDEN

Fordi jeg har set det her scenarium SÅ mange gange før.  Og I har nok også set lignende igen og igen, ik? På all inclusive-hoteller i udlandet (som er den rejseform vi vælger, når mormor skal med på tur), men også buffeter i København (for det kunne lige så godt være i Danmark). Det er på ingen måde bare et problem i Portugal.

Og okay sådan helt ærligt, ik? Der var en gang, hvor jeg ikke var meget bedre. Da jeg var yngre, havde jeg en tendens til at tage noget fra buffeter “bare lige for at prøve det, og se om det var noget for mig”. Det var det ikke altid, så jeg levnede. Og så tog jeg også indimellem for meget, fordi jeg blev ivrig. Jeg tror, det var mine øjne, der spiste for mig, men indimellem var det også fordi jeg ikke kunne bestemme mig, og så tog jeg bare lidt af alt og ingenting. Det er jeg altså holdt op med! I dag tager jeg hellere det jeg ved, jeg kan li’ og spise end at efterlade mad. Hellere flere gange i buffeten så. Det giver også ekstra motion og dermed mere appetit. Hehe!

madspild på hotel i Portugal

Hvorfor, hvorfor, hvorfor?

Jeg kom til at tænke på vores madspild og det her øjeblik i dag, hvor jeg sad med den kampagne, jeg som konsulent har været dybt opslugt af siden jeg fik den i foråret; Gør Danmark Større. Det handler om, hvad kan vi gøre bedre i Danmark og udbrede til resten af Europa. Jeg har delt mange ideer på sitet, bl.a. dette og dette. Men altså. Mindre madspild. Det er altså også et punkt, hvor vi hele tiden kan blive bedre og inspirere hinanden. Så det må jeg lige ind og tilføje!

Jeg kan slet ikke overskue, når folk levner i det store omfang, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvor meget bedre mad (all inclusive) hoteller og andre buffeter ville have råd til at lave, hvis man ikke spildte så meget. Hvorfor tage et fad med 4 fiskefileter, når du kan få 1 som er varm hele 4 gange? Hvorfor tømme et helt fad med jordbær, så andre ikke kan få noget og derefter ikke spise op.  Grådighed? Dovenskab? Ligegyldighed? Uvidenhed? Hvordan er vi mennesker blevet sådan?

————————————————————————————————————————————————————

Ps. Vidste du at jeg har lavet en lukket Facebook-gruppe for dig der vil leve mere bæredygtigt? Du kan være med lige her! 

Følg også med på Facebook, på Instagram: @copenhagenbyme og på Bloglovin’.

 

Write A Comment