Så er der opdatering fra Vietnamturen og Sapa trekking inden snuden snart vender (eller skal jeg sige snøfter?) mod fine København.  Egentlig har jeg haft både endnu en omgang i nattog og andre kørende anledninger til en update herinde, men skæbnen ville, at min oplader til computeren gik i stykker. Nogen der prøver at fortælle mig, at jeg skal holde helt computerfri? Well, jeg lytter åbenbart. Eller det gjorde jeg. INDTIL jeg fandt en Apple store i Danang. Ny oplader på vejen fra Hoi An – tjek.

Sapa trekking VietnamGrønt og smukt i Sapa

Så NU skal det handle om næste stop på turen; bjergbyen Sapa i Nordvietnam. Vietnams trekking spot nr. 1 og landets næststørste turistattraktion. Og om at jeg lige skulle overleve nattoget fra Hanoi til Lao Cai, som jeg fortalte om her. Det skulle vise sig at blive en lidt hård nat, hvor jeg overhovedet ikke sov. Jeg er ekstrem søvn-følsom. Derudover bumlede det derudaf, og jeg kunne kun tænke “jeg falder aldrig i søvn, jeg falder aldrig i søvn”. Og nej, så falder man vitterligt aldrig i søvn, vel? Sådan et vietnamesisk nattog er altså noget af en oplevelse. Lidt som jeg forestiller mig at togene i Danmark var for 100 år siden;) Det her ville jeg ønske, at jeg havde fortalt mig selv inden afgang;

SÅDAN OVERLEVER DU TUREN I NATTOG TIL SAPA

 • Hav ALTID ørepropper i rejsetasken. Og nej, selvom B&O Beoplay er både pæne med deres læderbetræk og gode til at snuppe irriterende lyd… Så kan man altså ikke ligge på dem og falde i søvn, uden at føle, at det halve af hovedet er hejst op med en kran, mens resten bliver liggende tilbage.
 • Download en god bunke podcasts inden du stiger ombord. Og en del flere end seneste udgave af SKAM-krogen og Borgen Unplugged. Støjberg-krisen og analyse af finale-afsnittet i SKAM kan blive liiiidt kedelige at høre på repeat i 6-7 timer.
 • Sørg for at være rigtig, rigtig, rigtig træt, inden du går ombord.
 • Ha’ noget varmt tøj med, hvis air condition bliver for voldsom, og det ikke helt lykkes at forklare personalet på vietnamesisk via Google Translate, at den gerne må skrues lidt ned.
 • Et spil kort kan også være god underholdning. Så er der lidt camping-stemning over sitationen. Og man kan jo bare lægge kabale, hvis ens rejsemakker sover irriterende godt.
 • Og husk snacks. Masser af snacks. Hvis alt andet går galt, kan man altid spise sig igennem det hele, ik?

Cat Cat Village i VietnamSapa trekking guide

Møde med Verdens bedste lokalguide…

FREMME(!) i Lao Cai blev vi taget i mod af verdens fineste lille lokalguide Lo May. Hun var iklædt rødt hovedtørklæde, der lignede en nissehue en smule, og kendetegner den stamme, hun tilhører. (53 forskellige stammer ialt i Vietnam, som alle har alle deres eget sprog, traditioner, måde at bo på osv.) Lo May havde programmet klar til os. Først en stor morgenmad på en restaurant i nærheden bestående af en balje pho, omelet, brød og kaffe. Jeg gik ordentlig til den kaffe. Hvad skal man med søvn, når man har lokal koffein? Derefter skulle vi køre 3 timer og på marked. Regn om natten gav mudder på markedspladsen blandt lokale, grise, køer og får. Jeg gik nok rundt som en zombie i klipklapper og fokuserede på ikke at glide i en vandpyt, inden jeg pludselig fik øjenkontakt med en vaskeægte grissebasse.

Solen skinnede – Lo May var i topform, og gjorde min træthed til skamme. Og inden vi vidste af det, var vi fremme ved vores hotel i Sapa. Der var en del renovation lige ude foran vores vindue. Farvel søvn? Nix. Vi kontaktede rejseagenten, og på ingen tid fik vi skiftet hotel. En hotel med lavere standard, men til gengæld en helt vild lækker udsigter over hele byen og bjergene. Se lige her:

hotel med god udsigt i Sapa trekking i VietnamSapa trekking tips

10 gode tips til Sapa trekking

… eller ting som jeg i hvert fald lærte på min tur; 

 • Sørg for at booke et hotel med udsigt til dalen. Det er  ikke bare balsam, men grøn hårkur for sjælen, nydelsen og synet.
 • En god middagslur og en nats søvn deroppe på toppen, svøbet ind i frisk bjergluft  (aaaaaah!!) kaster dig 100% tilbage i det energiske jeg. Og man får  så mange ideer og en dejlig nærhed med naturen heroppe.
 • En lokal guide er guld værd på turen. I hvert fald når han/hun er opvokset i området, er klædt autentisk i dragt og kender den helt unikke stammekultur, der følger med livet i den del af landet. Du får ikke bare unik fortælling og indblik, men en lokal ven, som du kan holde kontakt med mange år fremover.  “Vores” Lo May var så engageret og god til at fortælle – også om hendes egen stamme og baggrund, som bl.a. indebærer, at hun ikke selv har valgt den mand, hun har fået børn med. Hun fandt endda en lille øde kaffebiks til os, da regnen blev lidt for intens.
 • Giv din mave lidt ekstra kærlighed her. Ingen tandbørstning i det lokale vand, friske grøntsager, isterninger osv. Det gælder jo altid. Men i trekking-sammenhæng er det ekstra øv! Jeg nåede en hurtig maveinfluenza, men blev på mirakuløs vis klar igen, inden vi skulle videre næste dag.
 • Halm i bjergene kan trylles om til tøj og legetøj, når vietnamesere er indblandet. Kig forbi de lokale workshops og tjek det ud.
 • Den våde trio; regntøj, gummistøvler og paraply kan blive dine bedste venner. (Altså hvis du er der i regntiden) … OG hvis du ikke gider slæbe dem med hjemmefra kan de købes – og endnu bedre – lejes til småpenge i en af Sapas markedsbutikker. Tjek lige min lilla røjsere på billederne. Måske ikke lige til næste nummer af ELLE, men pyt!
 • Toiletpapir i rygsækken er en genial idé, hvis du skal på “happy place” undervejs på turen.
 • Selv i en befolknings-lilleput af en vietnamesisk bjergby kan man få lækkert vegetarisk/vegansk mad. Tank f.eks. op med en lækker vegetar karry – serveret i en stor kokosnød(!) hos Goodmorning Vietnam. En lille afslappende, uprætentiøs og populær restaurant, hvor maden koster mindre end en cocktail i København – for to måltider inkl. drikke vel at mærke! Også homestays og hoteller har glimrende vegetariske muligheder. (Sweet potato fritter eksempelvis. Mmmh..)
 •  Sapa er fantastisk grønt og skønt. Punktum!! Jeg tror, det må være få steder i verden, der er så smukke at gå rundt i, mens regnen siler ned. Troede aldrig jeg skulle skrive lige netop den sætning. Men jo!

Har du trekket nogle fede, grønne steder i verden? Jeg vil elske at høre om det i kommentarfeltet!

Spottet under Sapa trekking. 53 forskellige stammer i Vietnam: forskellig kultur, tøj og traditioner
En anden lokal vi mødte på vores tur, som gerne ville sælge os diverse habengut. Hun var hyggelig og stillede gerne op til foto!
vandfald Sapa i Vietnam
Fineste vandfald i Cat Cat Village i Sapa

13 Comments

 1. Christina Reply

  Så spændende at læse! Vil så gerne finde en lokal guide til trekking i Sapa. Hvordan kom du i kontakt med Lo May?
  Bh. Christina

  • Camilla Reply

   Hej Christina, tusind tak. Hvornår skal du afsted? Det er Yaneeda.com der har kontakt til de lokale guider og også Lo May. Du kan skrive til kasper@yaneeda.com og hilse fra mig! 😉

 2. Trine Sofie Odgaard Reply

  Lyder fantastisk! Hvor mange dage brugte du i Sapa? Jeg er ved at planlægge en tur, hvor jeg vil ankomme med bus til Sapa kl. 13, og bussen kører så tilbage kl. 16 den næste dag, men er i tvivl om det er for lidt tid? 🙂

  • Camilla Reply

   Hej Trine, tak – det var bare så skønt. På trods af regn!;) Uh, jeg tænker helt sikkert man mindst skal have to hele dage i Sapa. Også fordi turen dertil er ret lang. Hvor kommer du fra? Hvis du ikke har lang tid i Vietnam, kunne det måske også være en idé at tage til Mau Chau som alternativ til Sapa, da det ikke ligger så langt fra Hanoi. 😉

   Kh Camilla.

 3. Hvor spændende at høre om din trekking tur i Sapa. Det er bare den fedeste oplevelse og uden tvivl på vores top 3 over oplevelser i Vietnam. Kombinationen af trekking om dagen i smukke omgivelser og homestay over natten, var bare helt fantastisk.

  Vi boede hos Mamma T (hende der startede trekking turene i Sapa) og det var bare noget helt unikt. Helt nede på jorden og charmerende. At man kan have så lidt og være så gæstfri er imponerende. Vil helt klart anbefale alle at tage på en trekking tur, hvis man overvejer at besøge Vietnam. Det er et must!

  Kh Christina
  Rejsestien

  • Camilla Reply

   Hej Christina

   Hvor fedt at høre om dine oplevelser med trekking. Hvor lang tid er det siden? Og hvor fedt med Mamma T. At bo hos grundlæggeren af det hele er ikke dumt. Og ja, helt enig. Det var virkelig en oplevelse for livet! <3 Kh Camilla.

 4. Hej,
  Lyder spændende med Sapa har kigget på det før men nåede det ikke sidst jeg var i Vietnam, nu sidder vi og overvejer en tur til Vietnam i foråret, så er Sapa selvfølgelig med på listen.

  Hvad vil du sige er minimum man bør bruge deroppe også uden det bliver for lang tid?

  Er der andre transport muligheder dertil end nattoget? Eller er det for langsomt?

  Er der andet man kan opleve i kombination af Hanoi-Sapa turen?

  Går udfra at priserne er i bund som resten af landet?

  Kan børn og ældre klare turen dertil og få noget ud af det deroppe – Tænker man vel kan gå rundt på risterrasserne? Kan man i hvert fald i Banaue i Filippinerne og så fantastisk sted.

  Vh
  Kristina

  • Camilla Reply

   Hej Kristina,

   Tak for din besked og dine spørgsmål. Jeg har ikke svar på det hele, men svarer lige på det jeg kan:

   – Jeg synes i hvert fald man skal være der 2 overnatninger, i hvert fald hvis man elsker natur og trekking-oplevelserne.
   – Ældre og børn kan godt klare terrænet, men det kommer lidt an på, hvilken rute man vælger.
   – Og ja, det var rigtig fine priser i Sapa.

   Ift. resten af spørgsmålene må du hellere tage fat i yaneeda.com (kasper@yaneeda.com) – de kan helt sikkert hjælpe dig videre. 😉

   Lækkert med Filippinerne. Det ville jeg virkelig også gerne opleve!!

   Kh. Camilla.

 5. Lene Jul Mønsted Reply

  Hej
  Vi er ved at planlægge en tur til Vietnam. Det er min 3. Gang til landet. Denne gang skal vi have vores 3 børn med.
  Vores yngste er 9 år. Vi ville gerne se Sapa og en trekkingtur ville være optimalt. Tror du en 9 årig kan klare det? Eller er det mon for strabadserende??
  Mvh Lene

  • Camilla Reply

   Hej Lene

   Ej hvor spændende. Og fedt I tager alle tre børn med på tur! 😉 Jeg tror helt klart en 9-årig ville kunne klare det, men det kommer jo selvfølgelig an på, hvilken rute I vælger. Den rute vi var på, ville en 9-årig helt sikkert godt kunne klare. Kontakt evt. Yaneeda.com som jo sammensatte vores tur, hvis I vil være på den sikre side. Du kan skrive til kasper@yaneeda.com og hilse fra mig! Kh Camilla.

 6. Lene Mønsted Reply

  Tak for dit svar, som jeg først ser nu:-) Er igang med detail planlægningen. Vi tager et nattog og regner med at overnatte to nætter inden vi så tager et nattog hjem igen.
  Glæder os meget.

 7. Karina Andreasen Reply

  Hej Camilla. Vi er ved at planlægge en tur til Vietnam, herunder Sapa. Jeg vil høre, hvilke vaccinationer, du fik i forb med din tur? . Jeg tænker på om det kræver ekstra vaccination, når nu man vælger at bo i Sapa, feks malaria eller japansk hjernebetændelse?

  På forhånd tak
  Karina Andreasen

  • Camilla Reply

   Hej Karina, og undskyld mit sene svar!! Har du mon fundet ud af det? Jeg har fået en del vaccinationer de seneste år, så på stående fod kan jeg ikke huske, hvad jeg præcist fik til Vietnam, men de vidste alt om det hos lægen / apotektet – også ift. Sapa 😉

   Rigtig GOD tur!!!

   Kh. Camilla.

Write A Comment