nespresso kapsler og sortering af affaldIndeholder reklameSortering af affald og genbrug. Et område jeg virkelig har ændret min adfærd omkring, efter jeg er begyndt at forsøge at leve mere bæredygtigt. Og hånden på hjertet, er det faktisk ikke så lang tid siden jeg både smed papir og pap ud sammen med alt andet. Ja nærmest alt affald direkte i den klassiske skraldespand under vasken i køkkenet.  Lige da jeg var flyttet hjemmefra for maaaange år siden, smed jeg endda glas i skraldespanden. Fy fy!

Vores køkken er så småt, så jeg må indrømme at affaldssortering ikke er min yndlingsbeskæftigelse. Det roder, det tager tid og det er også temmeligt usexet og kedeligt. Men hey der kan også gå lidt sport i det, ik?  Det her gør jeg indtil videre:

Sortering af affald og genbrug – 7 begyndertrin

 • Glas og dåser
  Stiller alle pant- og glasflasker på en aflang hylde ved siden af køkkenvasken og skraldespanden og afleverer i hhv.  SuperBrugsen og flaskecontaineren. Ærligt talt så er det ikke længe siden jeg puttede glas fra pesto mm. i som de er uden at vaske dem inden. Det er jeg så begyndt på nu. Og lågene af alle glas inden de kommer i containeren. Det bør man jo egentlig også?!
 • Æggebakker, toiletruller, aviser
  Jeg har stillet en kasse fra Aarstiderne på gulvet i køkkenet, hvor jeg lægger papir og pap til hhv. papir- og papcontaineren i gården. Indtil for nyligt puttede jeg også juice- og mælkekartoner mm. i denne kasse – indtil jeg fandt ud af, at der er det her tyndt lag af plastik mellem pappet på kartonerne, der gør, at de ikke må komme sammen med pap og papir, men skal i den “normale skraldespand”.  Jeg har lagt mærke til at vores pap- og papircontainere er fyldt mere op, end de var engang. Måske flere er begyndt at sortere på netop det område?
 • Hård plastik; shampooflasker, rengøringsmidler
  Og så er jeg også netop begyndt at lægge hård plast fra shampoo mm. i denne kasse. Den bliver meget hurtigt fyldt og skal tømmes nærmest hele tiden. Jeg håber, det en dag bliver en del af min daglige rutine, som at gå ned med affaldsposen. Vi har en skakt i gangen, der gør det så nemt med den almindelige affaldspose. Så man skal lige vænne sig til at gå ned med de andre dagligt også. Ikke mindst glascontaineren som ligger et godt stykke væk.
 • Plastikposer, emballage mm.
  Blød plastik smider jeg stadig i skraldespanden da vi endnu ikke har mulighed for at sortere det i vores gård. Læs evt. mere om mit plastikforbrug her.
 • Stof og tøj 
  En af dem jeg lærte ret hurtigt; tøjcontaineren ved Røde Kors på Blegdamsvej er svaret. I øjeblikket er der også tøjcontainere andre steder, bl.a. ved Bopas Plads, som var overfyldt sidst jeg var forbi. Engang kunne jeg godt finde på at smide et lille stykke stof eller lignende i skraldespanden, men i dag er jeg ret konsekvent og starter en ny tøj-indsamlingspost med det samme. Men hvad med sådan noget som klude og strømper? Det synes jeg altid er lidt svært.
 • Kaffekapsler
  Indtil videre er mange af mine kaffekapsler røget direkte i skraldespanden, må jeg være ærligt at sige. Både dem fra Nespresso og andre mærker fra supermarkederne, når jeg ikke har haft tid og mulighed til at få fat i originalen. Jeg har godt nok haft spanden fra Nespresso stående på mit gulv, lige siden de i 2014 kom ud med nyheden om, at deres nye indsamlingssystem. Men ærlig talt har jeg aldrig fået benyttet mig af det. Spanden er fuld, jovist. Men jeg har simpelthen ikke fået den afleveret.  Det der med lige at skulle have den med til Kongens Nytorv og aflevere den i butikken, det har jeg glemt gang på gang. Men, men, men jeg skriver bl.a. det her indlæg pga. den store nyhed om, at Nespresso har indgået samarbejde med PostNord og nu kan du aflevere dine brugte kapsler på posthuset, i en pakkeboks eller få postbuddet til at tage dem med fra din hoveddør, når han/hun kommer med en ny forsyning kapsler bestilt online. Hurra og halleluja for det tiltag!! Nespresso er blevet kritiseret for at lave deres kapsler i aluminimum, som ikke kan nedbrydes i naturen. Ifølge dem selv bruger de aluminimum, fordi det er den eneste måde man kan beskytte kaffens mange aromaer. Det gode i den historie er dog, at aluminimum er 100% nedbrydeligt og kan genbruges til evig tid. Ved at man afleverer sine brugte kapsler bliver selve kapslen genanvendt mens kaffegrumset bliver brugt til kompost. Jeg har faktisk ikke før bestilt kapsler online, men det her er klart et incitament for mig til at gøre det fremover. Om ikke andet vil jeg altså fremover sende  de brugte til genanvendelse og stoppe med at smide dem i skraldespanden.  Jeg er forholdsvis ofte på posthuset og har faktisk netop sendt første omgang afsted, og det var altså en virkelig god følelse!
 • Kompost
  Her mangler jeg stadig en god løsning! Al madaffald ryger stadig direkte i den generelle skraldespand. Jeg må indrømme, at det gibber i mig og alt råber “ressourcespild” hver gang jeg f.eks. smider en ordentlig omgang toppe fra gulerødderne direkte i skraldespanden som var det en mælkekarton eller noget andet, som jeg ser som “ægte skrald”. Takket være alle jeres gode input efter plastik-indlægget har jeg bl.a. læst meget om at have egen kompost i lejligheden eller få en bragt ud. MEN så gjorde Lisbeth mig opmærksom på denne artikel;  Nu skal 300.000 københavnske husstande til at sortere skrald til biogas. Og det viser sig at til august kommer der til at blive sat ekstra skraldespande overalt i Københavns Kommune, og ikke nok med det; Affaldet vil blive brugt til biogas, som bus 5C og  hele 75 procent af skraldebilerne kan kører på. At så noget kan lade sig gøre, bliver jeg virkelig glad i låget af. Og hvor glæder jeg mig til at følge den udvikling. Men pyha, hvordan får jeg nu plads til endnu en skraldespand i mini-køkkenet? DET bliver en prøvelse!

genbrug-kaffe-kapsler

Alt det sortering af affald kræver både plads og planlægning men det gør det jo, at leve mere bæredygtigt. Og de kloge siger jo også, at når først noget bliver en vane, så er det ikke længere noget man anser som besværligt. Lad os håbe på det!

Og ellers har I måske nogle flere gode tips til mig – både ift. sortering af affald og det med at ændre vaner?

Indlægget er sponsoreret af Nespresso, men holdninger til produktet og ideer til indhold er 100% mine egne! Jeg siger nej til mange tilbud og reklamerer udelukkende for virksomheder, som jeg kan stå inde forog som er relevante ift. bloggens fokus. 

Læs også: Mit plastik-forbrug har taget overhånd!

kaffe og affaldssortering

5 Comments

 1. I Kbh kan man nu også sortere blød plastik med hård 🙂
  http://www.kk.dk/nyheder/nu-kan-du-baade-aflevere-bloed-og-haard-plast

  Alt tekstil (hvis det ikke kan genbruges) afleverer jeg i H&M.

  Jeg er dog super glad for at læse det om madaffald, for det er nok det eneste sted vi ikke sorterer nu!

  Elsker at du har gjort sorteringen en del af din indretning – jeg forestiller mig i hvert fald at det må de godt ud med kassen fra årstiderne stående 😉 Vi har bare en af de små ikea poser til at hænge udenfor vores dør/i vores opgang med både glas, aluminium, pap og plast i, som så tømmes engang imellem.

  • Camilla Reply

   Hej Lenette,

   Ej hvor mega fedt! Jeg troede faktisk, der skulle stå “også til blød plast” på containeren, hvis det skulle være muligt. Det er da dagens nyhed, tak!
   Og fedt med H&M. Troede egentlig kun det var H&Ms produkter, men det er så alle?!

   Og ja, jeg er også bare så spændt på initiativet med madaffaldet. Og så blev jeg lige tippet om dette system på Facebook; http://flexowaste.dk/ … Jeg skal nok have gang i noget lignende, når madaffald komme ind i billedet. Så rækker kassen fra Aarstiderne ikke helt længere!

   Men lyder nu også som en god idé med IKEA-posen. Må indrømme at vores kasse også indimellem kommer “ud for døren” ;o)

 2. Jeg har det på samme måde med kompost. Jeg har faktisk kigget på bokashi komposter, men da jeg ikke selv har en have, skal jeg lige have fundet ud af, hvor jeg kan komme af med komposten (f.eks. større miljøstationer). Konceptet lyder virkelig smart (hvis du er interesseret, prøv at kigge på byhaver.dk).

  • Camilla Reply

   Tak for input, Laura. Mega vigtigt! Der er en læser og blogger – baermonster.dk, der tidligere gjorde mig opmærksom på hendes indlæg om kompost i lejligheden. Det kan jeg anbefale at tjekke ud. Men nu hvor Københavns kommune kommer til at indføre en kompost-mulighed bliver det hele jo så meget lettere. Hurra for det!! 😉

 3. Pingback: A quick guide to sorting waste in Copenhagen | The Copenhagen Tales

Write A Comment