Julen kan hurtigt komme til at handle om forbrug, forbrug og forbrug. Men den behøver ikke. Derfor laver Sustain Daily en julekalender i 24 afsnit til alle, som får julestjerner i øjnene af at gøre tingene lidt mere bæredygtigt.

Jeg har i dag fået lov til at åbne en låge i julestafetten. Det er jo nu allerede er d. 22. december (yaks), og jeg har opsnappet, at der findes en del andre sidste øjebliks-typer end mig, der følger med herinde, derfor vil jeg i dag dele mine tips til at handle mere bæredygtigt ind til julemiddagen.

Men hvorfor kan jeg så agere “ekspert” på det område? Jo, det er ret simpelt: fordi jeg er en indkøbs-nørd! Jeg bruger mindst dobbelt så lang tid i supermarkeder end den gennemsnitlige dansker. Jeg elsker at gå rundt og stene blandt varerne (det er min terapi), søge og læse om råvarer på nettet, og så er jeg typen, der går på sightseeing i supermarkeder, når jeg er udenlands. Yep, just call me weird! 😉 Jeg er om nogen indbegrebet af en politisk forbruger, der tror på, at vi kan ændre verden (lidt) via vores forbrug. Jaja på grænsen til det nørdede, men hvad pokker!

Mine tips kommer her – og kan naturligvis også bruges resten af året;

Hvordan ved man, hvilke råvarer der er i sæson?

Vi har forstået det der med rødkål og kartofler. G-E-N-I-A-L-T til julemiddagen jo og 100% i sæson! Derudover er det hotte i december grønkål (og i øvrigt alle former for kål), gulerod, rødbede, pastinak, selleri, jordskokker, løg, græskar, porre. Desuden er der friske æbler fra Danmark året rundt, så vi behøver ikke altid mango, ananas og passionsfrugt.  Der er mange ting, som er svært at få om vinteren selvfølgelig, men man kan jo i hvert købe ekstra meget af det, der er i sæson. Se også Aarstidernes årstidsskema!

Hvilket kød skal jeg vælge?

I har nok allerede bestemt, om der skal and, svin, gås eller lidt af det hele på julebordet. Skulle jeg købe kød, ville det være dansk økologisk kød, gerne købt lokalt.  Det er desværre udenlandsk kød, der dominerer i flere supermarkeder, hvor jeg plejer at handle – bl.a. hos Coop (SuperBrugsen, Kvickly) – så hold godt øje med produktionsinfo på etiketterne. Eller tag familien på udflugt til en lokal gård, hvis du har muligheden.

Hvad nu hvis der ikke findes dansk?

Så er min regel europæisk. Gerne så tæt på, hvor du er som muligt. Jeg kan blive helt glad, når jeg skal have citron og tænker “åh nej den er nok fra den anden side af jorden”, men så står der Italien (som i virkeligheden også var det første land, der satte en stor produktion i gang) – og det hele bliver lige lidt lettere. En masse af det vi køber virkelig meget af herhjemme; Avokado, bananer og alverdens eksotiske frugter, chokolade, kaffe osv. kan ikke fås i europæisk variant desværre.

Hvordan undgår jeg madspild?

Køb altid de her 5-10 basisvarer, som ikke bliver for gamle så hurtigt, og som kan bruges i alverdens sammenhænge; Mine er f.eks.; kikærter på dåse (eller karton), æg, kål, løg, plantemælk, gulerødder, pesto, hakkede tomater og mel (så har jeg altid til mindst én vaffel;)) Hold også øje med “Stop madspild-hylderne” som flere supermarkeder, bla. SuperBrugsen er begyndt at få.

Ikke-økologisk dansk eller økologisk udenlandsk?

Her vælger jeg den danske! Ingen tvivl om at jeg foretrækker økologisk, men hvis jeg skal vælge, er det lokale vigtigere for mig, da det er mest miljøvenligt (- meget lidt transport fx) og vi har alt andet lige høje krav til vores råvarer i Danmark. Tanken om at produktet ikke har rejst så langt, inden det nåede hylderne tiltaler mig, og jeg tror på at vi har brug for de friske vitaminer mm., som den korte rejse fra jord til bord sikrer.

ØKOLOGISK DANSK ELLER ØKOLOGISK UDENLANDSK?Hvilke mærker kan man gå efter?

Jeg elsker mærker som Urtekram for ofte at skrive ret tydeligt på deres produkter, hvor de er produceret. I øvrigt noget som alt for mange er for dårlige til at skilte med – i nærmest alle industrier. Jeg står så tit i tøjbutikker, interiørbutikker eller lignende og spørger, hvor noget er produceret henne – uden ekspedienterne kan give mig et ordentligt svar.
Et godt tip er dog at kigge efter “EU-bladet”, som dedikerer om du har at gøre med “EU jordbrug”, “ikke EU jordbrug” eller “Dansk jordbrug”.

Igen: jeg er ikke den hellige type, der lever af kål og æbler hele december, men jeg tror på, at hvis vi alle ændrer vores indkøbsvaner lidt og vælger vores “miljøsynder” med omtanke (mine er klart kaffe, sweet potato, chokolade og avokado), så har vi allerede gjort en kæmpe forskel!

Hvad kigger du på, når du handler ind ude i butikkerne?

<3 GOD JUL ALLESAMMEN. Nyd den nu med en masse lækkerier og kærlighed. <3

Stedssans - clean, local, simple
Husk at følge med på Facebook, hvor jeg løbende opdaterer med nyheder om København og bæredygtighed, på Bloglovin’ og på Instagram: @copenhagenbyme, hvor jeg deler hverdagsøjeblikke flere gange dagligt!

Write A Comment