Doha, Qatarimg_4021I sidste uge var jeg utro med Qatar, ja faktisk i hele 8 dage i hovedstaden Doha. “Qatar (spørgsmålstegn, spørgsmålstegn)” har flere udbrudt og måske synes du også overskriften “grøn guide til Qatar” lyder lidt skørt? Landet kritiseres jo i den grad for sit menneskesyn og slavehandel, og jeg kan jeg straks tilføje; At nej! Ørkenstaten i Den Persiske Golf har ikke stået øverst på min rejseliste – slet ikke på den bæredygtige af slagsen.

Livet i compounds..

Til gengæld bor min svoger, svigerinde og deres to børn der, og så må man jo på besøg, ik? Vores familie bor i en compound uden for byen, i et lækkert 400 kvadratmeter hus ( jeg kaldte det hverdagsslottet) med adgang til bl.a. tennisbaner og swimming pool (det var som at svømme i varm silke, aaaah!) Alt andet ligger langt væk og kan kun nås med bil. Jep, som københavner er man udfordret – cykel kommer man ikke langt med. Men som evig optimist er jeg sikker på, at det grønne kan findes frem. Også i Qatar!

Vegansk morgenmad i Doha ved The Pearl

…mad og drikke?

Generelt havde jeg ikke store forventninger om at møde mange grønne tiltag i Qatar, men det var alligevel et par “virkelig?-oplevelser”, bl.a. kendte vores svigerinde det her fantastiske (første) veganske morgenmadsted, som jeg også hurtigt fandt i min research;  Evergreen Organics som ligger lige ud til vandet ved det smukke område The Pearl. Her fik jeg de sprødeste veganske pandekager med sæsonens frugt, som til min overraskelse var banan. Ja, jeg ved egentlig ikke helt, hvad jeg havde regnet med. Bær? Alt i Qatar er jo nærmest importeret fra bl.a. Saudi Arabien. Evergreen var et sted hvor jeg virkelig ville hænge ud med en stempelkande og klare dagens – og hjernen – i ny og næ, hvis jeg var lokal.

Fredagsbrunch Nubo

Vafler og matcha is

Fredagsbrunch – et must try!

Den store happening i Qatar er fredagsbrunch (man har nemlig fri fredag og arbejder søndag), som egentlig burde hedde “lunch”, da det starter omkring frokosttid og varer 3-5 timer med alt de (frokost)retter og drikkevarer man kan konsummere i tidsrummet. Lige umiddelbart da jeg hørte om konceptet tænkte jeg “hmmm”. Det der med all-you-can-eat og hyldest til overforbrug, overmæt og over – alt. MEN der er faktisk nogle mere ansvarlige og bæredygtige alternativer, f.eks. Yabby som specialiserer sig i bæredygtig fisk og  Nobu på Four Seasons, som vi endte med at vælge. Fantastisk sted! Alt var bare så lækkert og fint præsenteret herinde; sushi, blomkål med wasabi, ceviche, quinoa risotto med pocheret æg og svampe, lækreste tempura-rejesalat. Vafler til dessert (BONUS!) Bobler. Og deres cocktails; især den japanske mojito var et kæmpe hit. Normalt kan man ikke drikke alkohol i Qatar, men udvalgte steder og til disse brunch-arrangementer er det muligt.  Stemning og udsigt fra tagterrassen – ja selv fra toilettet – var genial. Amen wauw, det var bare den bedste dag vi havde herinde. Vi betalte omkring 1000 kr pr person (ca. 500 QR), og det var 100% det værd!

Souq, Dohaimg_3602-1Også inde i Souq Wagif (byens antikke alt-muligt marked) fandtes der ganske lækkert vegetarmad hos indiske “Royal Tandoor” og libanesiske “Al Terrace”. Men ellers spiste vi hjemme på hverdagsslottet. Råvarerne er som sagt ikke-lokale og virkelig dyre.

Grønne områder/oplevelser?!

Jeg ved ikke, om man ligefrem kan kalde det grønne områder, men vi besøgte nogle fine steder i løbet af ugen, bl.a. Aspire Park tæt på deres compound, hvor der var den smukkeste solnedgang over vandet, og hvor den ældste pige fik lokket os på sejltur i svane-båden, som vi kender fra Søerne om sommeren. Museet MIA (The Museum of Islamic Art) og området omkring kan også anbefales. Der er en fin lille café ude ved vandet et lille kilometer derfra, hvor man kan få en kaffe og dyre men lækre vietnamesiske ruller efter museumsbesøget. På den gåtur så jeg desuden en ret blæret affaldssortering, som vi godt kunne lære af i DK. Her fik jeg mulighed for at putte kaffekoppen i “pap” og låget i “plastic”. Den mulighed så jeg gerne mere til herhjemme.MIA, Doha

Strande omkring Qatar

Vi besøgte også Katara Beach, hvor man som kvinde nærmest skal ligge og bade i våddragt – og hvor speedos er no go. Generelt skal man lige som kvinde huske nogle ikke-gennemsigtige t-shits og tøj der dækker skuldre og ben og lange bukser som mand, når man bevæger sig rundt i byen. Jeg fik udleveret et tørklæde i museet, da min langærmede og meget opknappede skjorte var lidt gennemsigtig ved skuldrene.Affaldssortering, Qatar

Stranden ved Fuwairit Beach var mere rå og uspoleret – mindede nærmeste om vores strande ved Vesterhavet, og her kan man godt tage en dukkert i badetøj. The Pearl-Qatar hvor vi spiste morgenmad var også et fedt område, måske ikke så autentisk men smukt og idyllisk. Og der er musik installeret udenfor. Så ved man ligesom, at der er penge nok!

Jeg blev lidt opgivende omkring bæredygtighed under mit ophold. Der er virkelig et godt stykke arbejde at gøre her i verdens rigeste land.  Men det var en skøn uge, ikke mindst pga. genforeningen med familien, besøg på børnenes skole og med mindstemanden til tennis-undervisning, middage og vin på deres lækre terrasse, en masse baner i “silke-poolen”, lidt træning, tid til bøger om bæredygtighed og Viktoria Hislops “Solopgang”. Det skal der også være plads til!

Swimming pool i compound i DohaAspire Park, Doha

Følg CopenhagenByMe på Facebook

På Bloglovin’

Og på Instagram: @copenhagenbyme

Write A Comment