Pyhadadadada, sikke en gyser med det USA-valg for os og miljøet. Jeg er stadig lidt i chok, tror jeg, og drømte i nat at Leonardo DiCaprio var den nye præsident. Det siger ligesom alt! (…har I set hans film “Before the flood”? Den var gratis op til valget – og kan virkelig anbefales!)

Nå men pga. resultatet var jeg mega trist i går. Det føltes næsten værre, end da jeg mistede mit job i sidste uge. Heldigvis skulle jeg på Kong Hans Kælder om aftenen til en Charity middag for Gadens Børn med bl.a. Nadia og Ditte. Triste fortællinger her også om børn der lever på gaden i Indien. Men også forsødet med en 9 retters menu  fra byens bedste kokke og vinmenu ((jep, vin er eneste kur efter sådan en hård verdensnyhed!) og smukkeste sang fra bl.a. Ida Corr.

Den nye præsident…

I dag sidder jeg så igen med en trist følelse i maven. Over den retorik der bliver ført om  den retning verden retter sig i, ikke mindst når det kommer til en mere grøn verden og fokus på miljøet, som jeg jo virkelig tror på. Der bliver skrevet, at den amerikanske kurs fremover vil være et mareridt for planeten og en mavepuster.

Jeg er jo big time optimist, så vælger at sige til mig selv, at det ikke bliver så slemt, men jeg gider heller ikke sidde og vente på at tingene sker (eller ikke sker), så jeg har besluttet at jeg vil dele min forbrugstips til en mere bæredygtig livsstil med jer. Beklager hvis det virker totalt banalt og “det har jeg hørt 1000 gange før-agtigt”, men jeg ved at nogle af tingene er noget folk omkring mig ikke altid tænker over, og noget jeg også selv kan glemme let, så hvorfor ikke hjælpe hinanden lidt på vej?

Miljøet og lokal frugt og grønt til brunch med vafler
Miljøet og lokal frugt og grønt til brunch med vafler

Mit bud på 5 ting vi selv kan gøre for miljøet – nu hvor verden måske ikke kan:

Stoppe overforbrug

Behøver vi virkelig en bil helt selv? 10 billige trøjer i stedet for 1 eller 2 rigtig gode af slagsen?  Og alle de vilde materielle gaver vi køber til jul mm. bare for at give et eller andet, uden man ved om personen egentlig ønsker sig det. Er det virkelig nødvendigt? Jeg vil prøve at foreslå min familie at vi giver hinanden små gaver eller oplevelser i år.  Og sidste år købte jeg kun gaver fra små, lokale iværksættere. Det var fedt!

Spise mere vegetarisk mad

da kødproduktion jo er en af de allerværste belastninger. Her i 2016 har jeg  erklæret mig selv som flexitar, dvs. jeg holder kødfuld lørdag i stedet for kødfri mandag. Og hvad betyder det så? Jo det betyder at vi ikke en eneste gang har lavet nogen form for kød herhjemme i 2016. Stor forskel da vi i 2015 fik kød 2-3 gange om ugen. Jeg spiser det, hvis jeg er ude og generelt hvis folk laver det til mig, men jeg vil sjældent selv lave det eller bestille det på en restaurant.

Leve af lokale råvarer i sæson

Bananer, mango og ananas fra Brasilien og  avokado fra Peru. Overvej lige den lange rejse de råvarer har taget, og hvor ressourcekrævende det er?! Det her er MEGA svært at undvære, og jeg kommer på et senere tidspunkt til at dele mine egne store miljøsyndere herinde, som jeg har svært ved at droppe, fx. avokado, sød kartoffel og chokolade. Men hvis man bare kan skære ned på nogle af dem, har man allerede gjort mere end ingenting. Men åh vi vil jo også gerne hjælpe dem i de lande med at overleve? Der må bare være en anden løsning på det problem, for den her er ikke holdbar i længden. Og så det med at købe alle de ting, der er produceret helt i Kina og Indien. Det må kunne gøres bedre!

Genbrug!

Ja, vi ved det jo godt, og vi hører om det gang på gang. Jeg tænker tit over, hvor mange færdige produkter vi hver dag smider ud; holdere til vatpinde, finde kasser, poser og hvad ved jeg. Og jeg ærgrer mig over, vi ikke har et bedre og mere gennemskueligt skraldesystem. Jeg prøver at bruge poser flere gange , men får ondt i sjælen når jeg afleverer en æggebakke i “pap”. Kunne jeg ikke bare levere den tilbage til supermarkedet?

Færre flyrejser

Av, den her er måske den sværeste for mig. For jeg elsker jo at rejse – og hvem gør ikke det? Jeg prøver at bilde mig selv ind, at i og med jeg altid cykler eller bruger offentlig transport, er det ok at rejse så meget som jeg gør. Men altså.. Not easy!

Sort eller selvfølgeligt?

Hvad synes du om det her – er det helt sort? Eller selvfølgeligt? Eller åndssvagt? Vil vildt gerne høre, hvad du tænker!

English version: I feel a bit sad today after the US Election and the fear that the focus on a more green world will be forgotten. I still think we can do a lot ourselves to protect the world and my suggestion is to 1) stop overspending, 2) eat more vegetarian food, 3) eat local seasonal products, 4) reuse trays and bags etc. in the household and 5) fly less. Many of these things are very difficult for me especially the last one which probably will be the last thing I change right now. 

 

Write A Comment