Det gode helbred - Politikens ForlagDet gode helbred - Politikens Forlag

// Bogen i dette indlæg er sponsoreret af Politikens Forlag //

Forleden modtog jeg bogen: ‘Det gode helbred – Spis sundt og forebyg kræft’ af Anne Tjønneland og Anja Olsen fra Politikens Forlag.

En bog der tager udgangspunkt i Kræftens Bekæmpelses undersøgelse af 57.000 danskeres kostvaner gennem 20 år og inddrager andre landes præferencer og vaner. Anne er forskningschef og overlæge og Anja seniorforsker, og i bogen løfter de sløret for nogle af konklusionerne fra den store undersøgelse.

Jeg har endnu ikke haft tid til at give mig i kast med opskrifterne, men jeg synes, de indledende forklaringer er spændende og interessant læsning netop pga. de dokumenterede undersøgelser og referencer på tværs af landegrænser.

Man kan godt sige at bogen går til kødet – bogstaveligt talt – på Palæo og gør op med vores protein-fokuserede tilværelse. Der langes ud efter ‘det røde kød’ fra firkantede kræg, herunder oksekød, som forfatterne opfordrer halvdelen af danske mænd til i højere grad at sige nej tak til – for at undgå tarmkræft. Og det forarbejdede kød som bacon og pålæg bør man ifølge bogen kun spise ved særlige lejligheder – det vurderes, at 3% af vores dødsfald kunne være undgået, hvis man ikke spiser mere end 20 gram forarbejdet kød om dagen (i stedet ligger indtaget lige nu på 24 gram blandt kvinder og 49 gram blandt mænd). Særligt et citat i bogen bed jeg mærke i;

‘At skifte morgenens havregryn ud med stegt bacon er nok noget af det værste, man kostmæssigt kan gøre i forhold til kræftforebyggelse’.

Det gode helbred - Politikens Forlag

Det citat lader jeg lige stå lidt..

Fuldkorn får i bogen en ‘reborn’. Havregryn, rugbrød, knækbrød og fuldkorn i pasta, ris mm. Værsgo og gerne 75 gram om dagen. Alt tyder ifølge bogen på, at det har en god effekt på kroppen, og at fuldkorns-mennesker lever længere. Lige netop på rugbrøds-kontoen scorer vi danskere i undersøgelsen bonus-point … det trækker efter sigende en smule op i vores minus på ‘for meget kød-, sukker- og alkoholkontoen’.

Det gode helbred - Politikens ForlagDet gode helbred - Politikens Forlag

Som nu og da palæo-eksperimentperson, der lever i en verden, hvor selv Lagkagehuset har adopteret palæo-ordet til hylderne, må sådan nogle undersøgelse da tages til efterretning. Selvom palæo jo langt fra nødvendigvis betyder rødt kød fra dyr med fire ben, kan man vist godt sige, at livsstilen har meget fokus på kød, og det er da interessant – og vigtigt – også at tage dokumenterede iagttagelser fra Kræftens Bekæmpelse med sig i sin kostplan – også for klimaets skyld når det f.eks. handler om oksekød. Og måske er en portion havregryn i ny og næ slet ikke så dumt endda. Lige nu får jeg for eksempel havregrød med æblemos, kanel, kokos og valnødder. I morgen kunne det dog godt blive æg og bacon igen. Alt med måde, ik? 🙂

Læs mere om bogen fra Politikens Forlag her … og hold skarpt øje med bloggen – for snart kan du vinde bogen herinde. Og flere gode vegetaropskrifter er også på vej…

God dag derude!

Det gode helbred - Politikens Forlag

Følg CopenhagenByMe på Facebook

På Bloglovin’

Og på Instagram: @copenhagenbyme