Bøger Politikens ForlagBøger - Politikens Forlag

Min nysgerrighed i forhold til sunde og alternative madoplevelser er blevet sat godt og grundigt på prøve, og jeg befinder mig lige nu i en hardcore faste-challenge. Det startede da jeg modtag to bøger fra Politikens Forlag: Sund og slank med 5:2 af Louise Bruun og Birdie Bjerregaard og Stop yoyo-vægten af Charlotte Hartvig. Sidstnævnte vil jeg fortælle lidt mere om herinde, når jeg igen må spise og dermed afprøve nye opskrifter.

For inden da er der lige den her såkaldte “5:2″… Der har været meget snak om 5:2 på det sidste. 5 dage hvor man spiser normalt, og så to dage hvor man faster. Altså IKKE spiser?! “Det lyder jo helt sindssygt”, var min første tanke. “Det kan man da ikke. Og hvordan kan det være sundt? Effektivt måske, hvis man vil slanke sig. Men klogt??” Da jeg ikke ejer en vægt og ikke tænker på, om jeg tager på af noget eller ej – men spiser meget grønt, fordi jeg synes det er lækkert og mere naturligt for min krop – har jeg derfor ikke set nogen som helst idé ved det koncept.

Men så var det, at min gode veninde fortalte mig om de mange helbredsmæssige fordele, som hun havde hørt, der skulle være ved at faste. Jeg blev nysgerrig. Og i denne bog ‘Sund og slank med 5:2’ får man forklaret godt, hvad konceptet går ud på.

Te og blomster20140122-151712.jpg

Ifølge bogens forfattere kan faste have mange gode virkninger for kroppen, hvilket forklares med, at når kroppen hver dag bruger meget energi på at nedbryde mad, får den aldrig ‘tid’ til at aktivere reparationsgenerne, som fornyer celler (anti-ageing) og i det hele taget giver kroppen en nødvendig ro. Der forklares i bogen, at faste kan give bedre hud, bedre fordøjelse, lavere blodtryk mm – og så selvfølgelig vægttab for dem der ønsker det.
Det naturlige i konceptet forklares bl.a. med, at børn nogle dage spiser meget – og andre dage slet ikke. Og at man i tidligere tider med eks. tørke og sygdom var vant til dage uden mad. Det er dermed budskabet, at det er vores kultur, der har opdraget os til, at vi skal spise en masse mad og mellemmåltider, som vi egentlig ikke behøver.

Desuden kan man ifølge forfatterne vænne sig til sulten på et tidspunkt, og man bliver i mindre grad styret af mad i hverdagen (kunne måske være meget praktisk 🙂 ) Bogen slår fast, at sult ikke er noget, der øges, men kommer i perioder og kan forsvinde igen.

Der er mange forskellige muligheder for faste. Udover 5:2 er der f.eks. 16 timers faste, og man kan også koge den ned til 1 fastedag, altså 6:1. Og bogen har udfordret mig. Da jeg er skræmmende afhængig af mad og kan blive skør af tanken om ikke at få lov til at spise, tør jeg dog ikke love mig hen til 5:2, men har valgt at prøve den sidste af. Og jeg gør det… I dag faktisk. Fra jeg gik i seng i går aftes og et døgn frem, er det faste-tid. 500 kcal må jeg indtage – enten over et måltid eller spredt ud over dagen. Ikke nemt for én som mig, der aldrig har talt kalorier. Men det skal prøves. Og jeg er godt i gang og lever indtil videre af te i lange baner og store kander. Det må man nemlig godt.

Der er lang vej endnu, synes jeg… og det er hårdt allerede.. Overlever jeg mon? Følg med herinde 🙂

20140122-151506.jpg

7 Comments

 1. Weekendavisen havde en strålende artikel om madkurshysteriet for en tid siden under overskriften ‘Renselse’. Budskab: Vi tillægger maden AL for stor betydning ift. hvordan den rent faktisk påvirker vores krop. Det som betyder noget – næsten det hele – er hvorvidt du ryger, hvor meget du drikker og om du rører dig fysisk. Mht. lød rådet: Spis lidt af det hele. Læs den artikel. Den er til at blive helt klog af.

  • Hej Thomas. Tak for input!! Jeg læste den faktisk godt og er meget enig. Men jeg synes nu også, det er sjovt at prøve grænser af og lære lidt mere om sig selv og den måde, man reagerer på over for forskellige ting. Jeg tænker på (og spiser) meget mad i hverdagen, og derfor var det en udfordrende øvelse ikke at få lov 🙂 Men man skal selvfølgelig passe meget på, at f.eks. det med at faste ikke sender forkerte signaler til nogen, og at vi gør et alt for stort nummer ud af det..

 2. Har også hørt meget godt om 5:2, men jeg kan ikke rigtig overskue ikke at spise, når jeg er sulten, så jeg holder mig til 7:0:)

  • Jeg kan utrolig godt følge det standpunkt Mitzie … det kommer jeg nok også til at skrive lidt om lige straks i ‘opfølgningen’ 🙂

 3. Pingback: Breaking news: Fastedag overleves med hjælp fra te og Nørrebro | CopenhagenByMe

 4. Pingback: Weekend-konkurrence: Vind 2 bøger om sund livsstil | CopenhagenByMe

 5. What i don’t understood is in fact how you’re not actually a llot more smartly-liked
  than you might be now. You are so intelligent.

  You realize therefore considerably when it comes to this topic, produced me personally imagine it from a lot of
  numerous angles. Its like men and women aren’t involved unless it is one thing to do
  with Lady gaga! Your personal stuffs excellent. All the time care for it up!

Write A Comment