Julemad er julemad, og det skal der ikke laves om på. Men nu har det jo været jul, vi har fået kød, sovs, rødkål og kartofler til den helt store guldmedalje – og har måske endda lyst til at give medaljen væk igen. Men det er der ingen grund til. Der er heller ingen grund til at smide overskydende madrester væk, når man kan bruge dem på nye måder.

Samme filosofi har Rub og Stub på Rådhusstræde (i Huset KBH). En non-profil restaurant, som laver lækkerier af først og fremmest de grøntsager og frugter, som madindustrien ikke kan bruge pga. forkert størrelse, fordi de nærmer sig “bedst før”-datoen eller af andre årsager. Herinde stammer 30% af ingredienserne fra overskydende mad, og det synes jeg virkelig er beundringsværdigt. De tager om nogen kampen op mod vores madspild!

Jeg vil gerne gå i Rub og Stubs fodspor med denne nemme salat lavet af bl.a. rødkålsrester og clementiner fra juledagene. Når det kommer til nem og succesfuld restemad, er min redning nr. 1 kikærter eller andre bønner, gerne fra dåse. Det er så meget nemmere at leve sundt med disse darlings i gemmeren. Fordi de mætter, er sunde, og fordi de smager så lækkert – ikke mindst efter en god rulletur på panden. Mine rester bød foruden rødkål og clementiner også på bagte græskar og min yndlingspesto fra SuperBrugsen lavet på olivenolie (Gusto è Arte), og på mindre end 5 minutter stod den klar; min julereste-salat, som I får den simple opskrift på her:

Julesalat med rødkål

em rødkålssalat af julerester

1-2 personer

1 dåse kikærter
1 god håndfuld rå rødkål (eller det du nu har)
1/4 butternut græskar fra dagen inden (bagt i ovnen med timian og olie). Har du kødrester fra julen, kan disse også sagtens tilsættes. Jeg trængte dog lige til et vegetarisk måltid.
1 clementin
1-2 spsk pesto
Evt. en lille håndfuld valnøddekerner stegt på en tør pande.

Skyl kikærterne i et dørslag, pil clementinen og skær rådkålen i tynde skiver. Put kokosolie på en pande ved jævn varme og steg først rødkål og kort efter kikærterne. Steg det hele sammen på panden i 5-7 minutter og tilsæt kødstykker (eller græskarrester som jeg gjorde) og vend kort med kål og kikærter samt saften fra halvdelen af clementin-bådene. Skru helt ned for varmen og vend olivenolie og krydderier (eller pesto hvis du har det på lager) i massen og bland til sidst de resterende clementinbåde i. Drys evt. med de sprøde valnøddekerner og spis dig mæt og glad. Rub og Stub!

Følg CopenhagenByMe på Facebook

På Bloglovin’

Og på Instagram: @copenhagenbyme

Write A Comment